Αγρίνιο: Ανήλικοι με «ριφιφί» άρπαξαν κοσμήματα 50.000 ευρώ. Ριφιφί τι σημαίνει η λέξη;

 

Εικόνα αρχείου.

Μια εντυπωσιακή υπόθεση κλοπής εξιχνιάστηκε από τις αστυνομικές αρχές στο Αγρίνιο, με πρωταγωνιστές τρεις ανήλικους που διέρρηξαν κοσμηματοπωλείο και άρπαξαν κοσμήματα αξίας 50.000 ευρώ.

Οι δράστες, ηλικίας 17, 15 και 15 ετών, έδρασαν μεθοδικά, χρησιμοποιώντας την τεχνική του «ριφιφί». Συγκεκριμένα, διέρρηξαν παρακείμενο κατάστημα και ανέβηκαν σε πατάρι, όπου άνοιξαν τρύπα σε μεσοτοιχία του κοσμηματοπωλείου. Από εκεί, αφαίρεσαν κοσμήματα μεγάλης αξίας.
Η αστυνομική έρευνα οδήγησε στην ταυτοποίηση και σύλληψη των τριών ανηλίκων, καθώς και του πατέρα ενός εξ αυτών, για παραμέληση εποπτείας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένη κλοπή.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αίσθηση στην τοπική κοινωνία, καθώς η μεθοδικότητα και η τόλμη των ανηλίκων δράστων είναι αξιοσημείωτη.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας / Παράλληλη έδρα Αγρινίου, όπου και θα καθοριστεί η περαιτέρω νομική πορεία της υπόθεσης.

Ριφιφί: Η ιστορία μιας λέξης και μιας μεθόδου διάρρηξης

Η λέξη “ριφιφί” έχει γίνει συνώνυμο μιας θεαματικής και μεθοδικής μεθόδου διάρρηξης, που συχνά συναντάμε σε αστυνομικά ρεπορτάζ. Αλλά από πού προέρχεται αυτή η λέξη και τι ακριβώς σημαίνει;

Η προέλευση του “ριφιφί”

Η λέξη “ριφιφί” προέρχεται από τη γαλλική λέξη “rififi”, η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε στον τίτλο του μυθιστορήματος “Du Rififi chez les hommes” του Auguste Le Breton, που κυκλοφόρησε το 1954. Το μυθιστόρημα αυτό, και ιδιαίτερα η μεταγενέστερη κινηματογραφική του μεταφορά (“Ριφιφί” του Jules Dassin, 1955), παρουσίαζε μια εντυπωσιακή διάρρηξη κοσμηματοπωλείου με πρωτοποριακές μεθόδους.

Η έννοια του “ριφιφί

Στην ελληνική αργκό, η λέξη “ριφιφί” υιοθετήθηκε για να περιγράψει ένα συγκεκριμένο είδος διάρρηξης:

* Η διάρρηξη γίνεται ανοίγοντας μια τρύπα σε τοίχο, οροφή ή δάπεδο από ένα παρακείμενο κτίριο.

* Οι δράστες εισέρχονται στον στόχο τους χωρίς να χρησιμοποιήσουν την κύρια είσοδο.

* Η μέθοδος χαρακτηρίζεται από αθόρυβη και προσεκτική δράση, συχνά με τη χρήση προηγμένων εργαλείων.
Από “φασαρία” σε μέθοδο διάρρηξης
Στη γαλλική αργκό, η λέξη “rififi” αρχικά σήμαινε “φασαρία” ή “καβγάς”. Ωστόσο, η επιτυχία του μυθιστορήματος και της ταινίας οδήγησε στη σύνδεσή της με τον κόσμο του εγκλήματος και ειδικά με τις διαρρήξεις.
Έτσι, το “ριφιφί” από μια απλή λέξη που περιέγραφε μια φασαρία, μετατράπηκε σε έναν όρο που περιγράφει μια από τις πιο θεαματικές και μεθοδικές μεθόδους διάρρηξης.

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.