Μεταναστευτικό: “Η Ευρώπη θέλει όποιος παράνομα μπαίνει στην Ελλάδα να παραμένει εδώ.

Μεταναστευτικό: “Η Ευρώπη θέλει όποιος παράνομα μπαίνει στην Ελλάδα να παραμένει εδώ”

Με λιγότερους πόρους θα κληθεί η Ελλάδα να διαχειριστεί το μεταναστευτικό καθώς η Ε.Ε. φαίνεται πως οδηγείται σε μείωση της χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Με τις μεταναστευτικές ροές να βρίσκονται σε ύφεση, εξαιτίας όπως φαίνεται των αυστηρών μέτρων λόγω πανδημίας, αλλά και εξαιτίας του χειμώνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να θεωρεί δεδομένη αυτή τη μείωση και αντίστοιχα να οδεύει σε μείωση των χρηματοδοτικών πακέτων προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ της προηγούμενης περιόδου, η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την περίοδο 2020-2027 θα υποχωρήσει στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η επίσκεψη της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, στη Λέσβο και η εξαγγελία της για κονδύλι ύψους 275 εκατομμυρίων ευρώ για νέες δομές σε πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρος και Σάμο) όπου υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν περίπου 14.000 μετανάστες, καταδεικνύει εν πολλοίς την πολιτική της ΕΕ έναντι του μεταναστευτικού και κυρίως τον ρόλο που αποδίδει στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Sputnik άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό, αλλά και στην πολιτική που ακολουθεί στο θέμα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προειδοποιεί, μάλιστα, πως αν γίνει μείωση χρηματοδότησης και στην Τουρκία καθώς λήγει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό, τότε «θα έχουμε και μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές».

«Τα χρήματα που διατίθενται στις χώρες πρώτης υποδοχής θα μειωθούν άρα οι υπηρεσίες που πρέπει να συγκροτούν και να λειτουργούν μειώνονται με αυτή την έννοια. Κι από την άλλη πλευρά, τα αναγκαία δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών υφίστανται μεγάλο πλήγμα. Κατά τη γνώμη μου, αν αυτό ακολουθηθεί και με μείωση της βοήθειας που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία διότι λήγει το 2021 η προηγούμενη Δήλωση (σ.σ. η συμφωνία), αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και μεγαλύτερες ροές. Αυτά είναι τα βασικά στο θέμα, που δείχνει ότι η Ευρώπη υπό την ηγεσία της κας Φον ντερ Λάιεν η οποία μας έχει καταστρέψει συνολικά και υγειονομικά, ακολουθεί μια πλήρως λαθεμένη πολιτική και στο μεταναστευτικό» επισήμανε ο κ. Βίτσας.

«Η Ευρώπη θέλει οι μετανάστες να μείνουν στην Ελλάδα»

Την άποψη ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι μειωμένες εξαιτίας του χειμώνα και των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού κι ότι θα αυξηθούν μετά εξέφρασε η αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμη γενική επιθεωρήτρια Ελληνικής Αστυνομίας αλλοδαπών και προστασίας των συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

«Καταρχάς υπάρχει επίσημη έκθεση της FRONTEX που αναφέρει ότι υπάρχει μείωση ροών λόγω της πανδημίας. Άρα το αφήγημα “είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης” θα πρέπει σιγά σιγά να το αναθεωρήσουμε γιατί με το που θα αρχίσει ο καλός καιρός και η μείωση των μέτρων για την COVID-19, θα αρχίσουν και οι ροές» αναφέρει στο Sputnik η κα Τσιριγώτη.

Παράλληλα η αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμά ότι η Τουρκία με δεδομένη την «πολύ άσχημη οικονομία της» θα εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό «και θα αρχίσουν οι ροές» για να πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επίσης πλησιάζουν οι εκλογές στη Γερμανία. Η Τουρκία έχει λοιπόν τα χαρτιά αυτά και διαπραγματεύεται την αύξηση των κονδυλίων» επισημαίνει η κα Τσιριγώτη προσθέτοντας ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καταμερισμό των βαρών -μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων- και αντίστοιχα η κάθε χώρα να πάρει μερίδιο της ευθύνης τη, καθώς -όπως λέει- η Ευρώπη είναι φοβική και θέλει οι μετανάστες να παραμείνουν στην Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ καταμερισμός γιατί εμείς από μόνοι μας λέμε ότι “φυλάμε τα σύνορα” και άρα όποιος μπαίνει είναι υπαιτιότητα δική μας. Η Ευρώπη πλέον είναι φοβική και θέλει όποιος παράνομα εισέρχεται στη χώρα μας να παραμένει εδώ, είναι το μόνο σίγουρο» επισήμανε.

Η κα Τσιριγώτη χαρακτηρίζει «οξύμωρο και αντιφατικό» ότι από τη μια η χώρα μας λέει ότι «φυλάει τα σύνορα» κι από την άλλη «ζητάμε την αύξηση των θέσεων των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης» και εκτιμά ότι το νέο σύμφωνα μετανάστευσης της Κομισιόν ενέχει παγίδες.

«Άρα σημαίνει αυτό ότι το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέχει παγίδες για την Ελλάδα και για όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής δηλαδή Μάλτα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και θα πρέπει να υπάρξει ισχυρός προβληματισμός από την πλευρά μας και αντίδραση στα όργανα της Ευρώπης».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Φανή Χαρίση

https://sputniknews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.