ΕΛ.ΑΣ.: Εξάρθρωση πολυεπίπεδου κυκλώματος εκβιαστών _ Από την «προστασία» στην ψηφιακή εκμετάλλευση.

 

facebook

 

 

Σε μια σημαντική επιτυχία προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, βάζοντας τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν περιοχές της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση αποκαλύπτει το νέο «πρόσωπο» του οργανωμένου εγκλήματος, που συνδυάζει τους παραδοσιακούς εκβιασμούς με τη σύγχρονη ψηφιακή εκμετάλλευση γυναικών.

Μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κατερίνης, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Δράμα, που οδήγησαν στη σύλληψη τριών ατόμων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε είναι ογκώδης και περιλαμβάνει συνολικά 9 άτομα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν δύο αρχηγικά μέλη, με τον έναν εξ αυτών να βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Η δράση της οργάνωσης εκτεινόταν σε τρεις κεντρικούς άξονες, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη που ξεπερνούν τις 11.500 ευρώ μόνο από το περασμένο καλοκαίρι:

– Παροχή «Προστασίας»: Το κύκλωμα εκβίαζε συστηματικά καταστηματάρχες και πλανόδιους πωλητές. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 9 περιπτώσεις, όπου τα θύματα εξαναγκάζονταν να πληρώνουν για να μπορούν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους ανενόχλητοι.

– Ψηφιακή Εκμετάλλευση (Cyber-Extortion): Από τις αρχές του 2024, δύο από τους συλληφθέντες φέρονται να εκμεταλλεύονταν την ευάλωτη θέση έξι νεαρών γυναικών.

Με τη χρήση απειλών, διαχειρίζονταν τους λογαριασμούς τους σε συνδρομητική πλατφόρμα (τύπου OnlyFans), καρπούμενοι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων.

– Σωματεμπορία: Διαπιστώθηκε ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2025, μέλος της οργάνωσης προήγαγε στην πορνεία μία από τις προαναφερθείσες γυναίκες με σκοπό το κέρδος.

Κατά τις εφόδους στις οικίες των κατηγορουμένων και του αρχηγικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν:

Εικόνα αρχείου(ai)

– Χρηματικά ποσά: 9.635 ευρώ, 515 δολάρια ΗΠΑ και 100 ελβετικά φράγκα.
– Οπλισμό: Μία μεταλλική σπάθα.
– Τεχνολογικό εξοπλισμό: Φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM που αναμένεται να ρίξουν φως σε περαιτέρω επικοινωνίες.
– Ναρκωτικά: Μικροποσότητα κάνναβης.

Η έρευνα αποκάλυψε και τη δράση μιας δεύτερης ομάδας που δρούσε παράλληλα στην Πιερία. Τον Μάιο και Ιούνιο του 2025, τα μέλη της απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα από πλανόδιους πωλητές σε παραλιακές ζώνες, δρώντας κατ’ εντολή τρίτου προσώπου.

Η εξάρθρωση αυτής της οργάνωσης αναδεικνύει την ικανότητα των αρχών να παρακολουθούν το έγκλημα καθώς μεταφέρεται από τους δρόμους στον ψηφιακό χώρο.

Η εκμετάλλευση γυναικών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών αποτελεί μια αναδυόμενη απειλή που απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και άλλων θυμάτων ή συνεργών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Με πληροφορίες από

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.