Υπουργείο υγείας _ Χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα, όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων, θεωρείται ότι προσφέρουν οι ασπίδες προσώπου.

 

Χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα, όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων, θεωρείται ότι προσφέρουν οι  (face shields) και οι (mouth shields) καθως συμφωνα με την εγκύκλιο δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου υγείας με αριθμό Πρωτ. Δ1α/ΓΠ οικ 67851 από 22.10.2020 (ΑΔΑ:6Φ3Ι465ΦΥΟ-ΤΗΙ), επισημαίνει ότι αναφορικά με τις ασπίδες προσώπου (face shields), λαμβάνοντας υπόψη ότι προσφέρουν
χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα, όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων, δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις
μάσκες προστασίας.

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους.

Ασπίδες, που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρούνται ότι
αποτελούν μάσκα προστασίας.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα ελεγκτικά όργανα (αστυνομία κλπ)  θα πρέπει να επιβάλουν την διοικητική ποινή που προβλέπεται σε όποιον φέρει αντι για μάσκα προστασίας προσώπου είτε mouth shields είτε face shields για τον λόγο ότι δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας. Με λίγα λόγια το ελεγκτικό όργανο θα πρέπει να έχει και γνώσεις ελέγχου καταλληλοτητας προστατευτικων μασκών και εδώ ίσως προκύψουν προβλήματα κατά την διάρκεια των ελέγχων. 

Κατόπιν των ανωτέρω οι κάτοχοι αυτών των τύπων μάσκας θα πρέπει να την φέρουν επικουρικά ώστε να μην βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να υποστούν τις συνέπειες που προβλέπονται.

Τέλος, τονίζεται ότι για όλους τους τύπους μασκών θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή τους, έτσι ώστε να μην αφήνουν κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας.

Uniformnews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.