Τι σημαίνουν τα γράμματα πάνω στις πινακίδες των αυτοκινήτων.

 

 

Γνωρίζεις ποια γράμματα εμφανίζονται στις πινακίδες των οχημάτων, τι υποδηλώνει η σφραγίδα πάνω από την παύλα και πως διαχωρίζονται οι περιοχές ανά την επικράτεια;

 

Σύμφωνα με το Άρθρο 90 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 2696/1999), δεν επιτρέπεται σε κανένα μηχανοκίνητο όχημα, ρυμουλκούμενο, μοτοποδήλατο ή ζωήλατο όχημα, να κυκλοφορεί οπουδήποτε στη χώρα, αν δεν φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας οι οποίες χορηγήθηκαν νόμιμα. Οι χορηγούμενες πινακίδες πρέπει να είναι αντανακλαστικές.

 

Τι σημαίνουν όμως τα γράμματα πάνω στις πινακίδες που έχουν τα αυτοκίνητά μας και πως έχουν επιλεγεί;

Προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση κατά την ανάγνωσή τους από ανθρώπους άλλης εθνικότητας, οι πινακίδες που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν φέρουν γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, αλλά μόνο όσα ταυτίζονται με αυτά του λατινικού αλφαβήτου.

Τα γράμματα παραπέμπουν στον νομό που έχει ταξινομηθεί όχημα και την εκάστοτε υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Στην Αττική για παράδειγμα, υπάρχουν δεκάδες συνδυασμοί γραμμάτων, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη όπου όλες οι πινακίδες ξεκινούν από το γράμμα «Ν». Σε όσους ταξινόμησαν στην πρωτεύουσα κυριαρχούν τα αρχικά γράμματα «Υ», «Ι», «Ζ», «Β» και «Χ». Στα Ιωάννινα ξεκινούν από «ΙΝ» και «ΙΙ», στην Αχαΐα από (ΑΧ, ΑΖ, ΑΟ, ΑΑ, ΑΥ), στις Κυκλάδες από (ΕΜ, ΕΖ, ΕΝ, ΕΟ), στη Λάρισα συναντώνται τα (ΡΙ, ΡΡ, ΡΤ) και στα Χανιά τα (ΧΝ, ΧΒ, ΤΥ).Πιο αναλυτικά, τα γράμματα που χρησιμοποιούνται σε κάθε νομό της Ελλάδας είναι τα παρακάτω:

Αθήνα ΥΑ, ΥΒ, ΥΕ, ΥΖ, ΥΗ, ΖΖ, ΖΗ, ΖΚ, ΖΜ, ΙΒ, ΙΕ, ΙΖ, ΙΗ, ΙΚ, ΙΜ, ΙΟ, ΙΡ, ΙΤ, ΙΥ, ΧΕ, ΧΖ, ΧΗ, ΧΡ, ΧΤ, ΧΥ, ΧΧ, ΗΒ, ΟΑ, ΟΒ, ΟΕ, ΟΖ, ΟΗ, ΟΙ, ΟΚ, ΟΜ, ΟΝ, ΟΟ, ΟΤ, ΟΥ, ΟΧ, ΧΜ, ΖΕ, ΖI, ΖΟ

Πειραιάς ΥΙ, ΥΚ, ΥΜ, ΥΝ, ΖΝ, ΖΡ, ΒΕ, ΒΖ, ΒΗ, ΒΧ, ΤΖ

Δυτική Αττική (Ελευσίνα) ΥΟ, ΥΡ, ΥΤ, ΖΤ, ΒΝ, ΒΡ

Ανατολική Αττική (Παλλήνη) ΥΥ, ΥΧ, ΖΥ, ΖΧ, ΒΚ, ΒΜ

Αιτωλοακαρνανία (Μεσολόγγι) ΜΕ

Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο) ΑΙ, ΤΗ

Αργολίδα (Ναύπλιο) ΑΡ, ΤΜ

Αρκαδία (Τρίπολη) ΤΡ

Άρτα ΑΤ

Αχαΐα (Πάτρα) ΑΧ, ΑΖ, ΑΟ, ΑΑ, ΑΥ

Βοιωτία (Λιβαδειά) ΒΙ, ΒΥ

Γρεβενά ΡΝ

Δράμα ΡΜ, ΤΟ

Δωδεκάνησα (Ρόδος) ΡΟ, ΡΚ, ΡΥ, ΡΧ

Δωδεκάνησα (Κως) ΚΧ, ΕΑ

Έβρος (Αλεξανδρούπολη) ΕΒ, ΜΧ

Έβρος (Ορεστιάδα) ΟΡ

Εύβοια (Χαλκίδα) ΧΑ, ΧΕ, ΕΗ, ΕΙ

Ευρυτανία (Καρπενήσι) ΚΗ

Ζάκυνθος ΖΑ, ΖΒ

Ηλεία (Πύργος) ΗΑ, ΗΕ

Ημαθία (Βέροια) ΗΜ, ΗΧ

Ηράκλειο ΗΡ, ΗΚ, ΗΖ, ΗΗ, ΗΙ, ΗΤ

Θεσπρωτία (Ηγουμενίτσα) ΗΝ

Θεσσαλονίκη ΝΑ, ΝΒ, ΝΕ, ΝΖ, ΝΗ, ΝΙ, ΝΚ, ΝΜ, ΝΝ, ΝΟ, ΝΡ, ΝΤ, ΝΥ, ΝΧ

Ιωάννινα ΙΝ, ΙΙ

Καβάλα ΚΒ, ΑΒ

Καρδίτσα ΚΑ, ΜΚ

Καστοριά ΚΤ

Κέρκυρα ΚΥ, ΕΤ, ΤΒ, ΤΕ, ΚΗ

Κεφαλληνία ΚΕ

Κιλκίς ΚΙ, ΕΧ

Κοζάνη ΚΖ, ΜΝ

Κορινθία ΚΡ, ΡΒ

Κυκλάδες (Ερμούπολη) ΕΜ, ΕΖ, ΕΝ, ΕΟ

Λακωνία ΑΚ, ΜΡ

Λάρισα ΡΙ, ΡΡ, ΡΤ

Λασίθι (Άγιος Νικόλαος) ΑΝ, ΑΕ

Λέσβος (Μυτιλήνη) ΜΥ, ΜΤ

Λέσβος (Μύρινα Λήμνου) ΜΗ

Λευκάδα ΕΥ

Μαγνησία (Βόλος) ΒΟ, ΒΒ, ΒΑ, ΒΤ

Μεσσηνία (Καλαμάτα) ΚΜ, ΜΖ

Ξάνθη ΑΗ, ΗΟ

Πέλλα (Έδεσσα) ΕΕ, ΜΜ

Πιερία (Κατερίνη) ΚΝ, ΤΙ

Πρέβεζα ΡΖ, ΤΧ

Ρέθυμνο ΡΕ, ΡΗ

Ροδόπη (Κομοτηνή) ΚΟ, ΚΚ, ΤΤ

Σάμος ΜΟ, ΜΒ

Σέρρες ΕΡ, ΙΧ

Τρίκαλα ΤΚ, ΤΝ

Φθιώτιδα (Λαμία) ΜΙ, ΗΥ

Φλώρινα ΡΑ

Φωκίδα (Άμφισσα) ΑΜ

Χαλκιδική (Πολύγυρος) ΧΚ, ΜΑ

Χανιά ΧΝ, ΧΒ, ΤΥ

Χίος ΧΙ, ΧΟ

Με βάση τη νομοθεσία, από το 2004 όλες οι ελληνικές πινακίδες ενσωματώνουν στην αριστερή πλευρά ένα μπλε πλαίσιο με το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τα αρχικά της χώρας μας λατινικά (GR).

Ακριβώς στο κέντρο της πινακίδας, πάνω από την παύλα, ανάμεσα σε γράμματα και αριθμούς τοποθετείται μια ανάγλυφη σφραγίδα που αναγράφει «Ελληνική Δημοκρατία ΥΜΕ».

Τα γράμματα και οι αριθμοί είναι πάντοτε σε μαύρο χρώμα με λευκό φόντο, εκτός κι αν πρόκειται για πολύτεκνους ή επαναπατριζόμενους.

Σε αυτή την περίπτωση είναι βαμμένα σε κόκκινο χρώμα.

Επίσης, υπάρχουν και γαλάζιες πινακίδες με τα χαρακτηριστικά αρχικά «Δ.Σ.» ή «Ξ.Α.», ενδείξεις οι οποίες παραπέμπουν στο Διπλωματικό Σώμα και τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα (Ξένη Αποστολή).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

– Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.