Τεκτονικές αλλαγές στις ζωές 4 εκατομμυρίων εργαζομένων θα φέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

 

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε υπερωρίες, απεργίες, άδειες και αποζημιώσεις λόγω απόλυσης

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε υπερωρίες, απεργίες, άδειες και αποζημιώσεις λόγω απόλυσης

Τεκτονικές αλλαγές στις ζωές 4 εκατομμυρίων εργαζομένων θα φέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της εβδομάδας.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο συνδικαλιστικός νόμος, η ψηφιακή κάρτα, η αύξηση των υπερωριών, οι γονικές άδειες, το νέο καθεστώς της απεργίας, η τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης αποτελούν μερικές μόνο από τις εμβληματικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, που δεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτές από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση θα ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να υποστεί τροποποιήσεις που θα διαμορφώσουν την τελική της μορφή.

Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές διατάξεις του:

Προτείνεται αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών στις 150 ώρες για όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: προτείνεται η εφαρμογή ψηφιακού ωραρίου και ψηφιακής κάρτας εργασίας (μέσω του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ), ώστε να καταγράφονται online οι υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει ή να συμψηφίσει.

Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του.

Κυριακάτικη εργασία: Προβλέπεται η λειτουργία τις Κυριακές 7 νέων κλάδων: Παραγωγή – αποθήκευση – μεταφορά – διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, εφοδιαστική αλυσίδα (“logistics”), Κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, Κέντρα δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων, Ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, Παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

Ωράριο – Υπερωρίες:  Ανοίγει «παράθυρο» για 4ήμερη εργασία μέσως της ευελιξίας του ωραρίου. Οι ώρες υπερεργασίας ή υπερωρίας θα συμψηφίζονται με μειωμένο ωράριο σε άλλες ημέρες ή ακόμα και με ρεπό, χωρίς ο εργοδότης να πληρώνει τις έξτρα ώρες σε χρήμα. «Κλειδί» για την επιτυχή εφαρμογή του νέου καθεστώτος είναι ο εργαζόμενος να συμπληρώνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και να μην τις υπερβαίνει.

Απολύσεις- Αποζημιώσεις: Καταργείται η διάκριση μεταξύ απαλλήλων και εργατών και εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που, μέχρι σήμερα, υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.

Παράλληλα εισάγεται δικαίωμα του εργοδότη (μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν) να μπορεί να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά να μισθοδοτείται.

Συνδικαλιστικός νόμος – Απεργία: Για τη λήψη απόφασης απεργίας, θα πρέπει η Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικώς), ενώ θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.

Σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα θα πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, ώστε οι υπηρεσίες να συνεχίσουν να περέχονται σε ποσοστό 30%.

Άδειες: Προβλέπεται γονική άδεια στον πατέρα για 10 ή έως 14 εργάσιμες μέρες κατά την περίοδο του τοκετού, ενώ εισάγεται πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

Θεσπίζεται άδεια 5 εργάσιμων ημερών ετησίως για τη φροντίδα ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου, και  παρέχονται διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.