Εικόνα αρχείου.
Φάροι σαν αυτούς των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε πολλά ΙΧ καθώς οι οδηγοί θέλουν «εύκολες» μετακινήσεις – Προβληματισμός στις αρμόδιες αρχές – Σε σύγχυση οι οδηγοί
Λίγο η κίνηση στους δρόμους, λίγη η τάση στη χλιδή και την πολυτέλεια και λίγο η αναζήτηση για εύκολη ζωή χωρίς ταλαιπωρίες έχουν ως αποτέλεσμα να φουντώνει το φαινόμενο των «μαϊμού» περιπολικών στους δρόμους -κυρίως- της Αθήνας.
Ολοένα και αυξάνονται τα αυτοκίνητα που φέρουν φάρους την ώρα που κινούνται στους δρόμους της Αθήνας προκαλώντας σύγχυση στους οδηγούς, καθώς τα εκλαμβάνουν ως περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. Στην ουσία όμως, στη συντριπτική τους πλειονότητα τα εν λόγω οχήματα είναι της ιδιωτικής ασφάλειας υψηλά ιστάμενων προσώπων. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απλοί πολίτες επιστρατεύουν τους φάρους μόνο και μόνο για να κινηθούν πιο άνετα στο οδικό δίκτυο της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας και να αποφύγουν τις ουρές χιλιομέτρων που καταγράφονται ιδίως στις ώρες αιχμής.
Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί από πλειάδα οδηγών, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν και είναι πολλές οι φωνές που καλούν τις αρμόδιες αρχές να επέμβουν επιβάλλοντας τα όσα προβλέπει ο ΚΟΚ.
Να σημειωθεί επίσης, πως η χρήση των φάρων είναι κάτι που προβληματίζει τις αρχές καθώς αυτοί πωλούνται ευρέως στο εμπόριο και μάλιστα σε τιμές που ξεκινούν από 10 ευρώ. Να υπογραμμιστεί πως η χρήση φωτιστικών σωμάτων που παραπέμπουν σε οχήματα άμεσης επέμβασης απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος προβλέπει και το ανάλογο πρόστιμο.
Ειδικότερα, ο ΚΟΚ περιγράφει ως οχήματα άμεσης ανάγκης όσα φέρουν ειδικά πρόσθετα μπλε ή ερυθρά φώτα. Με ένα ή περισσότερα μπλε φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα νοσοκομειακά οχήματα, τα οχήματα πρώτων βοηθειών και κλινικών, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως και τα οχήματα των στρατιωτικών και λιμενικών αρχών.
Με ένα ή περισσότερα ερυθρά φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δασαρχείου και αποκατάστασης βλαβών ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και τα οχήματα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Παράλληλα, ο ΚΟΚ δίνει το δικαίωμα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επιτρέψει την τοποθέτηση αντίστοιχων φωτιστικών σωμάτων και σε άλλες κατηγορίες οχημάτων, προβλέποντας παρ’ όλα αυτά πρόστιμο ύψους 150 ευρώ στους οδηγούς που προσποιούνται ότι το όχημα τους ανήκει στην κατηγορία των οχημάτων άμεσης ανάγκης ώστε να επιτύχει την κατά προτεραιότητα κίνησή του στο οδόστρωμα.