Γιατί δεν συνδράμουν Βούλγαροι και Τούρκοι στην κατάσβεση των πυρκαγιών;

 

Γιατί δεν συνδράμουν Βούλγαροι και Τούρκοι στην κατάσβεση των πυρκαγιών;
.
Η παρουσία ΑΓΕΕΘΑ, καταδρομέων και ΕΥΠ στον Έβρο και η… απουσία (;) των Αμερικανών!
Μιλά αποκλειστικά στην «Θ» ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός
fwtia-alexandroupoli-

 

 

Τρία μεγάλα ερωτήματα τίθενται αυτό το διάστημα από πολλούς αναγνώστες της «Θ» αναφορικά με τις φωτιές που μαίνονται στην Θράκη και ιδιαίτερα μετά την βοήθεια της Ρουμανίας, της Κύπρου και της Κροατίας για την κατάσβεσή τους.

Πιο συγκεκριμένα αυτά αφορούν στο «που είναι οι γείτονές μας και κυρίως οι Βούλγαροι, αλλά και οι Τούρκοι (οι οποίοι συνεχίζουν να «σπρώχνουν» μετανάστες στα σύνορα του Έβρου).

Ένα ερώτημα επίσης τίθεται για την παρουσία του ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου, των καταδρομέων και της ΕΥΠ στον Έβρο, αλλά και στο που είναι οι Αμερικανοί που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη, να συνδράμουν και αυτοί από την πλευρά τους;

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ – Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ – ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ»

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά,  Ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός.

Πιο αναλυτικά ο κ. Λυγερός, αναφορικά με την απουσία της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, επισημαίνει τα εξής:

«Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι οι τρεις χώρες στις οποίες αναφερθήκατε στην αρχή είναι χώρες της ΕΕ. Άρα αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί είναι κλασικό να υπάρχει μια βοήθεια εντός αυτού του πλαισίου.

Το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν έχει κάνει το ανάλογο ενώ είναι στην ΕΕ, νομίζω απλώς ότι είναι λόγω καθυστέρησης.

Για το θέμα της Τουρκίας είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα.

Είναι εκτός και για πολλούς που νόμιζαν ότι και η διπλωματία των σεισμών μπορούσε να αλλάξει κάτι, η Τουρκία δίνει πάντοτε προτεραιότητα στον εαυτό της και αν μπορεί να έχει προβλήματα η Ελλάδα, τόσο το καλύτερο ειδικά σε αυτήν την περιοχή, γιατί όντως συνεχίζουν να στέλνουν ροές ανθρώπων που δεν ελέγχονται και δεν ξέρουμε ακριβώς πως περνούν και με ποιον τρόπο.

Πάντως μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει καθόλου και δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο υποστήριξης προς την Ελλάδα.

Νομίζω ότι είναι καλύτερα να βασιστούμε στις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει ξεκαθαρίσει το όλο τοπίο.

Είναι ένας άνθρωπος έντιμος, αποτελεσματικός, τον γνωρίζω από παλιά και σαν σπουδαστή στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και μπορώ να σας πω ότι όντως είναι πολύ καλό που θα είναι στον Έβρο.

Με τον Αρχηγό εκεί, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα».

«ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ‘’ΠΟΝΤΑΡΟΥΜΕ΄΄ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ»

Σε σχόλιο της «Θ» αναφορικά με το γεγονός ότι τον Ιούλιο η Τουρκία έστειλε τρία εναέρια μέσα για να συνδράμουν στις φωτιές της χώρας μας, ενώ τώρα όχι, ο κ. Λυγερός, σημείωσε ότι «θέλετε να συγκρίνετε την βοήθεια που στάλθηκε τον Ιούλιο σε σχέση με άλλες;

Νομίζω ότι είναι πάντοτε το θέμα το τυπικό και το συμβολικό από το ουσιαστικό.

Εγώ βλέπω τα προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορες χώρες (και) της Μεσογείου, βλέπω ποιοι συστηματικά βοηθούν τους άλλους, ποιοι συστηματικά δεν συμμετέχουν και ποιοι συστηματικά ζητούν βοήθεια χωρίς να έχουν βοηθήσει ποτέ κανέναν άλλον.

Αν τα δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο, όπως καταλαβαίνετε οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αφορούν μόνον στην Ελλάδα αλλά αφορούν και στην Ισπανία και στην Γαλλία και στην Ιταλία.

Τα βλέπουμε πρακτικά.

Μπορώ να σας πω ότι ξέρουμε ακριβώς ποιος κάνει τι, αλλά δεν είναι κάτι καινούριο.

Κατά συνέπεια, αυτό που έχει σημασία είναι εμείς να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας και να «ποντάρουμε» μόνον σε αυτούς που είναι πάντοτε – παραδοσιακά – σύμμαχοί μας.

Δεν μιλώ μόνον για την Κύπρο (που είναι το κλασικό) αλλά και για την Γαλλία που συνεχώς συνεισφέρει σε θέματα πυρκαγιών στέλνοντας βομβαρδιστικά που πραγματικά βοηθούν τις καταστάσεις».

«ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ – ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΥΠ – ΔΙΝΕΙ ‘’ΣΤΙΓΜΑ’’ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ»

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του για την παρουσία Κ. Φλώρου αλλά και των Καταδρομέων και της ΕΥΠ στον Έβρο, ο ίδιος τονίζει ότι «πρώτα από όλα πρέπει να ξέρετε ότι ο Αρχηγός, προέρχεται από τους καταδρομείς.

Δεν είναι κάτι άγνωστο σε αυτόν.

Γνωρίζει πολύ καλά τον τομέα.

Όσον αφορά στην ΕΥΠ, αντιλαμβάνεστε ότι συσχετίζεται και με τις εισροές που έχουμε από την Τουρκία για να καταλάβουμε ξεκάθαρα τι γίνεται από τοπικούς φορείς ή από εξωτερικούς φορείς ή ακόμη και παρεμβάσεις.

Άρα νομίζω ότι είναι πολύ καλό και δίνει και ένα «στίγμα» για το τι πιστεύουν και τι βλέπουν και είναι καλό να υπάρχουν και οι δύο υπηρεσίες στην περιοχή γιατί χρειαζόμαστε αυτήν την βοήθεια, καθώς με τέτοιες ακραίες καταστάσεις δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνον τοπικά.

Πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο».

«ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ… ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ»

Τέλος αναφορικά με την απουσία των Αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Λυγερός σημειώνει τα εξής:

«Νομίζω ότι μπερδεύετε δυο διαφορετικά πράγματα.

Πρώτα από όλα στην Σούδα μιλάμε για μαχητική βάση, κατά συνέπεια τι πρέπει να κάνουν;

Να φέρουν ένα αεροπλανοφόρο ή πολεμικά αεροσκάφη;

Όπως βλέπετε, όλα αυτά που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, είναι ειδικά εργαλεία που αφορούν πραγματικά σε αυτήν την αντιμετώπιση.

Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε τι κάνουν τα F-16 και τα Mirage μας και δεν έρχονται;

Μα δεν έχουν κάποια αρμοδιότητα. Δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο.

Όταν μιλάμε για μια αντιμετώπιση που θα έλεγα ότι είναι κάπως παθητική – όταν μιλάμε για πυρόσβεση και όχι για να ρίξουμε βόμβες κάπου για να σταματήσει η πυρκαγιά με έναν τεχνητό τρόπο – δεν μπορούν τα στρατιωτικά κλασικά μέσα να κάνουν κάτι περισσότερο.

Μιλάμε για οπλισμό, ενώ εδώ μιλάμε για προσπάθεια που αφορά σε γενικευμένο πλαίσιο στην πυροσβεστική.

Και ούτως ή άλλως ο Στρατός – έτσι όπως είναι δημοκρατικά οργανωμένη η Ελλάδα- είναι πάνω από την υποστήριξη της πυροσβεστικής.

Δεν είναι ότι παίρνει τα πράγματα στο όνομά του και κάνει ο,τι θέλει.

Είναι πάντοτε σε ένα συντονισμένο πλαίσιο με την πυροσβεστική.

Για αυτό λέω λοιπόν πως για την παρουσία των Αμερικανών, νομίζω ότι η ερώτηση είναι εκτός πλαισίου γιατί δεν υπάρχει αρμοδιότητα σε αυτό το σημείο και ακόμη και αν είχαν κάτι επί τόπου – αν θα ήταν καθαρά στρατιωτικό – θα ήταν απλώς για την προστασία της τοπικής περιοχής, σε πολύ μικρή εμβέλεια.

Ενώ εδώ μιλάμε για μεγάλα μέτωπα.

Το θέμα είναι να έχουν αρμοδιότητα και να έχουν και τον εξοπλισμό που ταιριάζει με αυτές τις καταστάσεις.

Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Το θέμα είναι αν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες τοπικά και για αυτό είναι λογικό να ρωτά ο λαός, γιατί μπορεί να μην είναι ενημερωμένος και για τον εξοπλισμό και τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας.

Απλώς είναι καλό να απαντήσουμε, για να είναι πιο ξεκάθαρο.

Δεν πρέπει να ελπίζουμε να σβήσουν οι φωτιές.

Πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η αγάπη μας για τον Έβρο είναι δεδομένη και η περιοχή πρέπει να προστατευτεί.

Μην ξεχνάμε ότι είμαστε και στα σύνορα και άρα εμπλέκονται και άλλα προβλήματα – και όταν έχουμε καιρικές συνθήκες, πυρκαγιές αλλά ακόμη και δόλο και όλα αυτά συμμετέχουν στην ίδια περιοχή που είναι όχι «ευάλωτη» αλλά εξαιρετικής σημασίας λόγω των γεωπολιτικών δεδομένων – πρέπει να είμαστε εκεί και για αυτό χαίρομαι πάρα πολύ που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πήγε επί τόπου, μαζί με τις δυνάμεις.

Διότι δεν πήγε μόνος.

Δεν είναι κάτι το εθιμοτυπικό. Νομίζω ότι γνωρίζετε και εσείς ότι όλο το υλικό που έχει σταλεί στην Αλεξανδρούπολη είναι τεράστιο (γιατί είναι και ο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και ο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ» που έχουν ενεργοποιηθεί). Κατά συνέπεια όταν εμείς βλέπουμε και την άφιξη των Chinook, είναι κάτι πολύ ξεκάθαρο.

Λέω απλώς ότι αυτό που έχει σημασία είναι να προωθηθεί και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (περισσότερο και πιο αποτελεσματικά) γιατί δεν είναι ανάγκη να βρισκόμαστε κάθε φορά μετά το «τραύμα» και να λέμε τι γίνεται.

Να το κάνουμε και από πριν, γιατί τώρα καταλαβαίνουμε ότι είναι σημαντικό.

Και επειδή υπάρχει μια γεωπολιτική σημασία, αυτό πρέπει να το προσέχουμε ακόμη περισσότερο στην περιοχή».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο

 

.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.