“Βόμβα” στα θεμέλια της οικονομίας και του ασφαλιστικού το δημογραφικό. Σοκάρουν τα στοιχεία για τον ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού…

Στοιχεία-φωτιά για τη δημογραφική γήρανση που απειλεί τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό αλλά και την οικονομία γενικότερα παρουσιάστηκαν από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, σε συνεργασία με τη HOPEgenesis για τη δημογραφική κρίση στη χώρα μας.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα, προκαλούν δέος, καθώς για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, ο αριθμός των γεννήσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων. Μόνο μεταξύ 2011 και 2015 ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε από 11,2 σε 10,8 εκατομμύρια και η εκτίμηση για το 2050 είναι πως θα πέσει στα 8,3 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, από 2,4 παιδιά στο παρελθόν σήμερα γεννιούνται 1,35 παιδιά ανά γυναίκα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, από το 2011 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται και γερνάει. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο όγκος της ηλικιακής ομάδας άνω των 65 ετών προς την ηλικιακή ομάδα 20-64 ετών έχει αυξηθεί τα τελευταία 40 χρόνια από το 20% στο 31%. Και το 2060 θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο 58%. Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι μία από τις χώρες με δημογραφικό προφίλ με δυσμενή πρόγνωση, καθώς μέχρι το 2060 ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία 20-64 ετών θα έχει συρρικνωθεί στην Ελλάδα κατά 35%..

«Οι Ελληνες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολύ λίγοι», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής στρατηγικής με προαπαιτούμενο τη συναίνεση.

Ο διευθυντής σύνταξης της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος επεσήμανε πως ανεπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα «εδώ και πολλά χρόνια» ακολουθούν ενεργητικές πολιτικές προσέλκυσης ανθρώπων από άλλες χώρες του κόσμου.

Ολοι οι ειδικοί που τοποθετήθηκαν από το βήμα του Συνεδρίου υπογράμμισαν ότι απαιτούνται άμεσες λύσεις, οι οποίες μάλιστα σε ορισμένα θέματα όπως το μεταναστευτικό, είναι δύσκολες πολιτικά.

Ο σύμβουλος έκδοσης του Economist Τζον Αντριους, θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης, υπογράμμισε ότι η μείωση των γεννήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη οδηγεί στην ανάγκη για περισσότερες συντάξεις άρα και περισσότερους φόρους.

Επίσης, όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες χρειάζονται περισσότερους μετανάστες, ένα θέμα που το χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολο πολιτικά. Αναφερόμενος δε, στην Ελλάδα, προσέθεσε και το πρόβλημα του brain drain.

economico.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.