Είναι εμφανές τις τελευταίες ημέρες ότι η Αθήνα επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κλίμα “νηνεμίας” στα ελληνοτουρκικά, έχοντας προφανώς την ψευδαίσθηση ότι η Άγκυρα θα την ακολουθήσει.
Δύο εκδηλώσεις χθες στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν αυτή τη προσπάθεια. Η μία του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την οποία γράψαμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες και ειδικά η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησαν ότι όλα μπορούν να λυθούν με την Τουρκία, με διάλογο… Η δεύτερη εκδήλωση ήταν αυτή που οργάνωσε το “Δίκτυο” της Άννας Διαμαντοπούλου, που πέτυχε να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Και οι τρεις είπαν αυτά που γνωρίζουμε. Σταθερότητα ζήτησε ο Αμερικανός πρέσβης, δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και συμφωνίες “από την πίσω πόρτα” είπε ο Τούρκος και ο Ισραηλινός υπενθύμισε στην Ελλάδα ότι έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην περιοχή.
Κάποιος πρέπει να μας το θυμίζει που και που … Ωστόσο όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ.Καιρίδης είναι αυτά που θα απασχολήσουν και θα σχολιαστούν: “Η Τουρκία ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, έχει δικαιώματα. Ίσως όχι αυτά που πιστεύει, αλλά έχει δικαιώματα”, είπε ο κ.Καιρίδης στην αρχή της τοποθέτησης του, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη να ΄μαστε όλοι ειλικρινείς.
Όλα αυτά μετά από την ομιλία του Τούρκου πρέσβη στην οποία μας είπε ότι η χώρα του για να υποστηρίξει “την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, χρησιμοποιεί διπλωματικά, στρατιωτικά και πολιτικά εργαλεία”. Μ΄ αυτή τη σειρά τα ανέφερε.
Την ισορροπία ανέλαβε να διατηρήσει ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος προτίμησε το δρόμο του ρεαλισμού.
Ο κ.Αποστολάκης είπε ότι προφανώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να βρεθούν λύσεις, αλλά επεσήμανε ότι η πραγματικότητα και οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι δεδομένες.
Απαντώντας στα όσα επικαλέστηκε ο κ. Καιρίδης που εκθείασε τη συμφωνία του Ελσίνκι και τον “αρχιτέκτονα” της όπως είπε Κώστα Σημίτη -παρών στην εκδήλωση- ο κ.Αποστολάκης υπενθύμισε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα τελείως διαφορετικά τη κατάσταση και τη θέση της στη περιοχή.
“Δεν μπορεί να συζητάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ίδια ημέρα να γίνονται υπερπτήσεις και παραβιάσεις…Δεν μπορεί να θέτουμε το θέμα των παραβιάσεων στις συζητήσεις και να μας απαντούν ποιες παραβιάσεις. Να συζητάμε, αλλά πρέπει να υπάρξει κάποια βάση στη συζήτηση που κάνουμε”, είπε ο κ.Αποστολάκης.
Ο πρώην ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στις ανησυχίες του κόσμου, λέγοντας ότι “με ρωτά ο κόσμος αν θα γίνει πόλεμος.
Υπάρχουν πολλά που έχουμε να κάνουμε μέχρι να φτάσουμε στον πόλεμο”, είπε και κατέληξε απευθυνόμενος στους συνομιλητές του: “Επιτρέψτε μου να πω ότι φθάνει με τις θεωρητικές προσεγγίσεις.
Πρέπει να βρούμε λύσεις και η βάση για να γίνει αυτό ,είναι σεβασμός στο διεθνές δίκαιο”
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο
Πηγή:doureiostupos.gr