Κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει άσκηση διώξεων και κράτηση για επαιτεία.

Φωτογραφία αρχείου

 

 

Αποδεκτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου την τροπολογία του πρώην υπουργού Ν. Παρασκευόπουλου με αφορμή τις προσαγωγές μουσικών δρόμου στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της επαιτείας. Με αυτή προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης του ποινικού κώδικα που προβλέπει άσκηση διώξεων και κράτηση για επαιτεία.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, το σκεπτικό της κατάργησης του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρεται στην τιμωρία για επαιτεία από φυγοπονία, φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια, βασίζεται μεταξύ άλλων στο ότι «το αδίκημα της επαιτείας ανήκει στην κατηγορία των ψευτοαδικημάτων, καθώς κανένα έργο αγαθό δεν προσβάλλεται από την πράξη αυτή».

«Ήδη ο αείμνηστος καθηγητής Ι. Μανωλεδάκης υποστήριζε ότι πρόκειται για παρέκκλιση από το ισχύον στη χώρα μας φιλελεύθερο ποινικό σύστημα, το οποίο προϋποθέτει για το αξιόποινο άδικες, προσβλητικές πράξεις. Η αναφορά των όρων φιλοπονία, φιλοχρηματία κατά συνήθεια στο άρθρο 407 του Π.Κ. καθιστά όντως φανερή την ποινικοποίηση της σκέψης και του φρονήματος και όχι της άδικης πράξης», επισημαίνεται στην τροπολογία .

 

tovima.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.