Πανεπιστημιακό Άσυλο _ Άρθρο του Κωνσταντίνου Τζέκη Αντιστράτηγου ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.

 

Πανεπιστημιακό Άσυλο

Του Κων/νου Τζέκη

Αποτέλεσμα εικόνας για κωνσταντινος τζεκης

Πολύς λόγος για το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Διαρκώς βρίσκεται στην πρώτη σελίδα των ειδησεογραφικών εκπομπών περιπτώσεις καταπάτησης του άσυλου από διάφορα περιθωριακά στοιχεία, εμπόρους ναρκωτικών και διαφόρων άλλων παραβατικών ανθρώπων, που είτε αισθάνονται ασφαλείς, αφού κανείς δεν τους καταδιώκει μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου, σε περίπτωση που είναι φυγόδικοι, είτε σε περίπτωση που κατέχουν  ή εμπορεύονται απαγορευμένες ουσίες.

Οι αρμόδιοι Πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν παραβατικές συμπεριφορές διάφορων παρείσακτων,  που δραστηριοποιούνται μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου.  Όλοι καλούν την Πολιτεία, να παρέμβει και να δώσει λύσεις στο πρόβλημα ανομίας στους Πανεπιστημιακούς χώρους,   γενικώς και αορίστως, αλλά κανείς τους δεν πράττει τα απαραίτητα και απαιτούμενα του Νόμου που προστατεύει το άσυλο.

Αλλά τι είναι το άσυλο;

Το πανεπιστημιακό ή ακαδημαϊκό άσυλο χαρακτηρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Το πανεπιστημιακό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των ιδρυμάτων και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει. Καλύπτει όλους τους χώρους του ιδρύματος στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα ΤΕΙ.

Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους παραπάνω χώρους, παρά μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή άδειας του αρμόδιου οργάνου του Ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Αρμόδιο όργανο για την προσωρινή άρση του ασύλου και δότης άδειας επέμβασης δημόσιας δύναμης είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ, με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους.

Χωρίς την άδεια των αρμοδίων επιτρέπεται επέμβαση μόνο όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής. Οι παραβάτες του ακαδημαϊκού ασύλου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

Στην Ελλάδα, το άσυλο προστατεύεται με το Άρθρο 3 του Νόμου 3549/2007 (ΦΕΚ Α 69/20.03.2007)

Όπως καταλαβαίνει ο κάθε καλόπιστος πολίτης για να παρέμβει η Αστυνομία ή άλλη δημόσια δύναμη, χωρίς την άδεια των αρμοδίων Πανεπιστημιακών, θα πρέπει να διαπράττεται αυτόφωρο κακούργημα ή αυτόφωρα αδικήματα κατά της ζωής.

Αν ερμηνεύσουμε τη λέξη «να διαπράττεται» θα δούμε ότι θα πρέπει να τελείται εκείνη την ώρα ή όσο διαρκεί η αυτόφωρος διαδικασία, δηλαδή ολόκληρη η επόμενη ημέρα μόνο. Πάντοτε δε παρουσία δικαστικού. Αλλά μόνο για τα κακουργήματα και εγκλήματα κατά της ζωής.

Παράδειγμα. Απειλεί κάποιος με το όπλο του έναν άνθρωπο μέσα στο Πανεπιστημιακό χώρο. Η απειλή δεν είναι κακούργημα. Ούτε η παράνομη χρήση του όπλου. Η δημόσια δύναμη δεν δικαιούται να παρέμβει.  Για να επέμβει, θα πρέπει να συγκληθεί το αρμόδιο Πρυτανικό όργανο, να αποφασίσει, να στείλει αίτημα στη Δημόσια δύναμη, να κληθεί Εισαγγελέας να παρίσταται, για να επέμβει η Αστυνομία!!!! Φέξε μου και γλίστρησα. Μόνο αν πυροβοληθεί το θύμα, θα παρέμβει η δημόσια δύναμη χωρίς  άδεια.

Αν πουλά ναρκωτικά σε μικροποσότητες σε ενήλικους δεν είναι κακούργημα. Δεν δικαιούται να επέμβει η δημόσια δύναμη.

Το αυθόρμητο ερώτημα βγαίνει αβίαστα.  Είναι λειτουργικός και λυσιτελής ο Νόμος του Ασύλου; Ασφαλώς όχι. Ουσιαστικά θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία επέμβασης όπως ο Νόμος ορίζει και όποια αδικήματα, να υπάρχει απόφαση του αρμόδιου οργάνου, να σταλεί εγγράφως ή με μήνυμα που να αποδεικνύει την αποστολή του, να παρίσταται δικαστικός λειτουργός.

Από την άλλη η Αστυνομία θα πρέπει να σχεδιάσει ολόκληρη επιχείρηση εισόδου στο Πανεπιστημιακό χώρο με δυνάμεις προστασίας, δεδομένης της αντιπαλότητας μερίδας φοιτητών ή άλλων διαβιούντων στους χώρους του Πανεπιστημίου, με τη δημόσια δύναμη, εφόσον βεβαίως έχει στη διάθεσή της χάρτες της γεωγραφίας του χώρου, των ευαίσθητων κτιρίων κλπ.

Γιατί λοιπόν οι Πρυτανικές Αρχές επικαλούνται την Πολιτεία να παρέμβει; Η απάντηση είναι απλή. Όταν καλούν την πολιτεία να επέμβει υπονοούν την κατάργηση του ασύλου, αλλά αδυνατούν να το βροντοφωνάξουν  για τους γνωστούς σε όλη τη χώρα λόγους.

Στην πράξη όλοι κάνουν προτάσεις, για όλα τα θέματα, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού κανένας δεν τις ακούει.

https://uniformnews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.