O Καναδάς επανεκκινεί τις διαδικασίες εξοπλισμού των Τουρκικών drone αγνοώντας το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία
Τον Απρίλιο, ο Καναδάς επέκτεινε την απαγόρευση πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, αν και άλλοι σύμμαχοι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τερμάτισαν παρόμοιες απαγορεύσεις εναντίον της Άγκυρας πριν από μήνες.
Οι κύριοι προμηθευτές μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, Baykar και TAI, χρησιμοποιούν τις ηλεκτρο-οπτικές (EO) και υπέρυθρες κάμερες (IR) του Καναδικής προελεύσεως παραγωγού Wescam στα οπλισμένα και άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους.
Η απόφαση για παράταση του εμπάργκο έχει ανησυχήσει τους Τούρκους αξιωματούχους που αναπτύσσουν ενεργά αυτά τα αεροσκάφη σε εκστρατείες στη Συρία και τη Λιβύη, όπου η Άγκυρα στηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στον αγώνα της εναντίον του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, με έδρα την ανατολική Λιβύη.
Αρκετές μελέτες αποκάλυψαν ότι η Τουρκία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτά τα δύο πεδία μάχης και η ταχεία αντικατάστασή τους είναι απαραίτητη.
Μετά την απόφαση, ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησαν πλήθος τηλεφωνικών κλήσεων στους Καναδούς ομολόγους τους για επίλυση του προβλήματος.
“Ο Καναδάς αποφάσισε να υποβάλει σε εξαίρεση τις κάμερες στρατιωτικού επιπέδου μετά τις διπλωματικές συνομιλίες”, δήλωσε στα MEE ένας Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του κυβερνητικού πρωτοκόλλου.
Ο Τούρκος αξιωματούχος αναμένει ότι τα φορτία οπτικού εξοπλισμού για τα UAV θα φτάσουν αυτό το μήνα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, δήλωσε στα MEE ότι ο Καναδάς μπορεί να εκδώσει άδειες εξαγωγής στρατιωτικού υλικού ανάλογα με τις περιστάσεις.
“Αν και οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για τις στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία, ο Καναδάς θα εξετάσει κατά περίπτωση εάν υπάρχουν εξαιρετέες περιστάσεις πώλησης στρατιωτικού υλικού που δεν υπόκεινται σε προγράμματα συνεργασίας του ΝΑΤΟ, τα οποία ενδέχεται να μην δικαιολογήσουν την έκδοση άδειας εξαγωγής στρατιωτικών αντικειμένων”.
Ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής
Τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν γιατί ο Καναδάς επέκτεινε την απαγόρευση των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία τον Απρίλιο, ενώ κατήργησε παρόμοια απαγόρευση στη Σαουδική Αραβία – η οποία σκοπεύει να υπογράψει συμφωνία όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ottowa. Καναδοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να μιλήσουν στα MEE.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τον υπόλοιπο καναδικό στρατιωτικό εξοπλισμό και την εκπαίδευση που απαιτείται από τον τουρκικό στρατό, η οποία έχει επίσης ανασταλεί.
“Τα αεροσκάφη βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά οι Καναδοί δεν θα παράσχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και μεταφορά τεχνογνωσίας λόγω αυτών των απαγορεύσεων”, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. “Μια καναδική εταιρεία έχει επίσης σταματήσει να προμηθεύει πλατφόρμες ελικοπτέρων που απαιτούνται για το εθνικό πρόγραμμα πολεμικών πλοίων MILGEM.”
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018 για τις στρατιωτικές εξαγωγές που έδωσε στη δημοσιότητα η καναδική κυβέρνηση, η Τουρκία είχε αγοράσει καναδικά στρατιωτικά προϊόντα αξίας 115 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο αγοραστή.
Η Σαουδική Αραβία παίρνει τη θέση της κορυφής στην λίστας με περισσότερα από 1 δις δολάρια σε στρατιωτικές αγορές.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: www.middleeasteye.net/infognomonpolitics.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.