Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία στη Λιβύη;

Σε μια περίεργη τοποθέτηση προχώρησε ο Νορβηγός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Σε συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Γενς Στολτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση του Fayez al-Sarraj και ότι η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση της Τρίπολης του Αδελφού Μουσουλμάνου Φαγιέζ αλ-Σάραζ στηρίζεται από την Τουρκία, με την οποία έχει υπογράψει σύμφωνο κοινών θαλασσίων συνόρων, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και παραβιάζοντας την Ελληνική κυριαρχία.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στη συνέντευξή του αναφέρθηκε κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία και την στάση τους στην πανδημία του κορωνοϊού. Έκλεισε όμως τη συνέντευξή του με τη Λιβύη.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά στη Μεσόγειο – για παράδειγμα στη Συρία και τη Λιβύη – λειτουργεί με τη δική της ατζέντα σε αντίθεση με τους συμμάχους. Είμαστε 30 εταίροι στο ΝΑΤΟ, σε πολλά θέματα υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος. Στη Λιβύη και τη Συρία υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Στη Λιβύη υπάρχει εμπάργκο όπλων που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις πλευρές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δυνάμεις που ηγείται ο Χάφταρ και η κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάραζ, η μόνη που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, είναι στο ίδιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Έχει ο κύριος Στόλτενμπεργκ τη σύμφωνη γνώμη από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις;
Συμφωνεί και η Ελλάδα στη στήριξη του Σάραζ;
Πως προτίθεται το ΝΑΤΟ να επιβάλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και να σταματήσει τη μεταφορά όπλων και μισθοφόρων από την Τουρκία στη Τρίπολη;
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ και τον κύριο Στόλτενμπεργκ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο

Cosmonauts.blogspot.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.