Τουρκία: Η εξαγορά της Piaggio Aerospace _ Οι αγωγοί φυσικού αερίου _ Το Ισραήλ και η Συρία.

Η ιταλική εταιρεία και ο γαμπρός του Ερντογάν

Τι σημαίνει η εξαγορά της Piaggio Aerospace από την κατασκευάστρια των τουρκικών drones

ΗΔαμασκός δεν είναι το τέλος των τουρκικών βλέψεων. Στόχος είναι πια η Ιερουσαλήμ. Δεν το είπε (μόνο) ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Την ίδια απειλή εκτόξευσε, ενώπιον του εκστασιασμένου (…) πλήθους, και ο ίδιος ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ. Την ίδια στιγμή που το τουρκικό καθεστώς φαινόταν να εκτοξεύει πυροτεχνήματα στον ουρανό της Μέσης Ανατολής, ένα άλλο μέλος της οικογένειας Ερντογάν, ο γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας, προχωρούσε σε μια κίνηση με μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος: η εταιρεία που ελέγχει –η κατασκευάστρια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar– εξαγόραζε την ιταλική αεροδιαστημική εταιρεία Piaggio Aerospace.

Η Baykar, η οποία διοικείται από τον Χαλούκ Μπαϊρακτάρ και έχει στο διοικητικό της συμβούλιο και τον γαμπρό του προέδρου της Τουρκίας, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος σχεδιάζει και τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά για την εξαγορά της Piaggio Aero. Η ιταλική εταιρεία αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα και εκποιήθηκε σε διαγωνισμό που έγινε υπό τον έλεγχο του ιταλικού δημοσίου.

η-ιταλική-εταιρεία-και-ο-γαμπρός-του-ερ-563400865

«Η Baykar, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μη επανδρωμένων οχημάτων στον κόσμο, θα αναλάβει την αναδιάρθρωση της εταιρείας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: από την ανάπτυξη νέων αεροσκαφών, την παραγωγή ανταλλακτικών, την κατασκευή κινητήρων νέας γενιάς έως και την παραγωγή ανταλλακτικών για τα F-35», γράφει ο Oυγούρ Τζεμπετζί στην εφημερίδα Hurriyet. Οπως αναφέρει, «η Baykar τώρα έγινε ευρωπαϊκή εταιρεία αγοράζοντας την 140χρονη αεροπορική εταιρεία της ιταλικής Piaggio. Η ιταλική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει επίσης κινητήρες αεροσκαφών, θα βοηθήσει την Baykar να λυτρωθεί από την εξάρτηση από τις ανάγκες των κινητήρων». Υπάρχουν πληροφορίες πως ίσως η Αγκυρα καταφέρει να αποκτήσει τεχνογνωσία για την παραγωγή κινητήρων για το 5ης γενιάς μαχητικό της ΚΑΑΝ.

H Piaggio παράγει το ιδιωτικό τζετ P180 Avanti, που χαρακτηρίζεται «Ferrari των αιθέρων» και παράλληλα ειδικεύεται στην κατασκευή των κινητήρων, ενώ έχει συμμετοχή και στην παραγωγή ανταλλακτικών και για τα F-35.

Oι εξαγωγές της Baykar το 2024 αγγίζουν τα 2 δισ. δολάρια, καθώς μέχρι σήμερα έχει πουλήσει σε 35 χώρες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως τα Bayraktar TB2 και Αkιncι.

H τουρκική εφημερίδα Milliyet με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υποστηρίζει πως η Τουρκία με αυτή την κίνηση με έμμεσο τρόπο επιστρέφει στη συμπαραγωγή των F-35, καθώς η ιταλική εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής ανταλλακτικών του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του προς το κέντρο επιχειρήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών δήλωσε ότι «με σύνθημα “ισχυρός στρατός, ισχυρή Τουρκία”, δίνουμε μεγάλη σημασία στην αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε όλους τους τομείς. Τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν κρίσιμο ρόλο στον στόχο μας να κάνουμε την Τουρκία παράγοντα επιρροής παγκόσμιας κλίμακας».

H Piaggio, παράλληλα με την παραγωγή του ιδιωτικού τζετ P180 Avanti, που χαρακτηρίζεται «Ferrari των αιθέρων», κατασκευάζει κινητήρες αεροσκαφών αλλά και ανταλλακτικά για τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Πανηγυρισμοί και για το αέριο

Εν τω μεταξύ, ως ευκαιρία αύξησης της γεωστρατηγικής σημασίας της Τουρκίας διαβάζουν στη γειτονική χώρα και τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τον αγωγό που μετέφερε (σοβιετικό παλαιότερα) ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας επί σχεδόν έξι δεκαετίες. Αναλυτές τονίζουν πως αυτή τη στιγμή ο μόνος δρόμος ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη περνάει από τους αγωγούς Blue Stream και Turk Stream, που φτάνουν στην Τουρκία από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφαλή εναλλακτική θέση της Τουρκίας. Μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το φυσικό αέριο πωλείται από την Τουρκία σε χώρες όπως η Μολδαβία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Η Τουρκία έχει επίσης τη δυνατότητα να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές εάν αυξηθούν οι δυνατότητες διασύνδεσής της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Θα είναι δυνατή η πώληση αερίου που μεταφέρεται από πολλές διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη μαζί με το αέριο που παράγεται στην Τουρκία», αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet. H Τουρκία λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω των γραμμών Blue Stream και Turk Stream και από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν μέσω του TANAP.

Απειλούν το Ισραήλ

Παράλληλα, η ανατροπή του Ασαντ και η επικράτηση των ισλαμιστών του Αλ Γκολάνι στη Συρία, o οποίος σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη γειτονική χώρα. Εκτός από υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης που μιλούν για επικείμενη συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας, τώρα ακούγονται απόψεις πως μετά την «άλωση της Δαμασκού» έρχεται και η «άλωση της Ιερουσαλήμ».

Την 1η Ιανουαρίου ο γιος του Ερντογάν, ο Μπιλάλ Ερντογάν, σε συγκέντρωση που διοργάνωσε με το ίδρυμά του TURGEV στην Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσει το Ισραήλ για όσα έχει κάνει στη Γάζα, δήλωσε ότι «η υπόσχεση του Θεού στους καταπιεσμένους θα γίνει πραγματικότητα στην Παλαιστίνη, όπως έγινε και στη Συρία. Οπως η Αγία Σοφία ελευθερώθηκε από τις αλυσίδες της και το τζαμί των Ομαγιάδων (στη Δαμασκό) απελευθερώθηκε από την τυραννία ενός αιματηρού δικτάτορα, έτσι και ο ήλιος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης θα ανατείλει σύντομα και στο τέμενος του Αλ Ακσα (στην Ιερουσαλήμ). Από την Κωνσταντινούπολη στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας στα αδέλφια μας τους Παλαιστινίους. Συγχαίρουμε με όλη την καρδιά μας τους μουτζαχεντίν της Συρίας».

η-ιταλική-εταιρεία-και-ο-γαμπρός-του-ερ-563399779

Οι αριθμοί

600.000 Σύροι πρόσφυγες είχαν επιστρέψει από την Τουρκία στην πατρίδα τους, ήδη πριν από την ανατροπή του Ασαντ

200.000 έχουν φύγει μετά την πτώση του καθεστώτος, σύμφωνα με τις τουρκικές μεταναστευτικές αρχές

Σε 2,9 εκατ. από 3,7 εκατ. έχουν μειωθεί οι Σύροι στην Τουρκία, βάσει των επίσημων στοιχείων.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌Τα δημοσιευμένα κείμενα απηχούν αποκλειστικά τις θέσεις των πηγών από όπου αντλούνται.

 

Πληροφορίες από 

Πηγή 

 

Ειδήσεις

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

6 Άποψη για τα “Τουρκία: Η εξαγορά της Piaggio Aerospace _ Οι αγωγοί φυσικού αερίου _ Το Ισραήλ και η Συρία.”

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.