“Τα 6 μίλια η εθνική “κόκκινη γραμμή στο Καστελόριζο”. Ε.Ε. περιθώριο στην Τουρκία εως τέλος Δεκεμβρίου να προσέλθει σε συζητήσεις…

 

Ποια 12 μίλια; Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μας ανακοίνωσε ποια είναι η εθνική “κόκκινη γραμμή” στο Καστελόριζο: τα 6 ναυτικά μίλια!

“Η διπλωματία δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας αλλά ένας αγώνας δρόμου που θέλει στρατηγική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ένα περιθώριο προς τη Τουρκία έως το τέλος Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, ώστε να προσέλθει στις συζητήσεις και από την άλλη πλευρά έχουμε μια αναβάθμιση της επιχειρησιακής θέσης της Ελλάδος. Απεδείχθη στο ανατολικό Αιγαίο, απεδείχθη στην Μεσόγειο”, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας νωρίτερα απόψε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και πρόσθεσε: “Ο ελληνικός λαός, αντιλαμβάνεται απολύτως το ποιος είναι εκείνος ο οποίος, με την συνεχή την εχέφρονα αλλά και την σθεναρή του στάση καταφέρνει να έχει την Ελλάδα στο προσκήνιο της διπλωματίας”.

Αναφορικά με την στάση της Ελλάδος στα ευρωπαϊκά όργανα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως “έχουμε πλήρη επίγνωση της επιθετικότητας της Τουρκίας. “Η Ελλάδα”, πρόσθεσε, “αύριο θα απαιτήσει από την Ε.Ε., να θέσει και πάλι την στάση της Τουρκίας εκ ποδών και υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Τουρκίας και υπογράμμισε πως “το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, βρίσκεται πάντοτε δυνητικά στο τραπέζι. Αφήνουμε ένα παράθυρο στην διαμεσολάβηση, εμείς είμαστε πάντοτε με την γνήσια συζήτηση και με το διεθνές δίκαιο, απειλές και εκβιασμούς δεν πρόκειται να ανεχθούμε”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα, απάντησε πως αυτές “έχουν να κάνουν με τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας”. “Έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα.

Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία ενοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια.

Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά”, κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Militairi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.