Στα χέρια της ΕΥΠ 3 Τούρκοι που είχαν πλαστές ταυτότητες της Ιντερπόλ και διακινούσαν μετανάστες στην Ευρώπη.

 

 

 

Κατασκοπικό θρίλερ στην Αθήνα: ΕΥΠ και αστυνομία βρήκαν Τούρκους πράκτορες;

 

Ένα νέο κατασκοπικό έρχεται να ρίξει βαριά σκιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, κατά την οποία συμφωνήθηκε ύφεση των εντάσεων. Το θέμα αποκάλυψε το Protothema.gr ,με ρεπορτάζ των Δημήτρη Πώποτα και Άριας Καλύβα.

Νέο κατασκοπικό θρίλερ, που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ώρες, αυτή τη φορά με επίκεντρο την Αθήνα και επίκεντρο το προσφυγικό και τη διακίνηση ανθρώπων και ενδεχομένως… τρομοκρατών.

Η υπόθεση αυτή έρχεται ενώ δεν έχει κλείσει -νομικά τουλάχιστον-  η υπόθεση της Ρόδου, για την οποία είχαν συλληφθεί δύο τουλάχιστον άτομα.

Τέτοιες υποθέσεις αποτελούν συνήθως ένδειξη των έντονων παρασκηνιακών διεργασιών σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και η αποκάλυψή τους εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειών αποψίλωσης δικτύων και κατάδειξης αποσταθεροποιητικού ρόλου. Αν και η εκδοχή που παρουσιάζει το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι εξαντλητικά περιγραφική, στην πραγματικότητα η εμπλοκή της ΕΥΠ δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων ελαφρά τη καρδία.

Η αποκάλυψη επιχειρησιακών ομάδων και η εμπλοκή των media διαμορφώνει προφίλ υψηλών τόνων που προσφέρεται για επικοινωνιακή και πολιτική σπέκουλα.

Ο αντίκτυπος όμως στο γεωπολιτικό και ενδεχομένως στο πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε είναι εξαιρετικά υψηλός βραχυχρόνια.

Μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για το θέμα, δεν έχει εκδηλωθεί.

Μέσω αντίστοιχων φίλτρων αντιλαμβάνονται τις υποθέσεις αυτές εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας, γεγονός ικανό να οδηγήσει σε αναδιάταξη ισορροπιών..

Η νέα υπόθεση

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ συνέλαβαν τρεις άνδρες με ταυτότητες της πλαστές ταυτότητες Interpol, ύστερα από παρακολούθηση και τους παρέδωσαν στην ΕΥΠ. Τώρα, η Υπηρεσία Πληροφοριών διερευνά κατά πόσον η επιχείρηση ήταν βιτρίνα για μετακίνηση ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή μεγάλες ποινικές υποθέσεις. Στο θέμα επισημαίνεται ότι οι ύποπτοι κυκλοφορούσαν στο κέντρο της Αθήνας, μιλούσαν πέντε γλώσσες, διέθεταν χιλιάδες ευρώ σε μετρητά και διέμεναν σε ένα νεοκλασικό άριστα συντηρημένο στην οδό Μοσχονησίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι συλληφθέντες είναι όλοι Τούρκοι υπήκοοι, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση. Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης, που είναι προφανώς σχεδιασμένη αναμένεται να προκαλέσει αντίδραση από τις τουρκικές αρχές, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε πολιτικό και νομικό επίπεδο.

Σε πρώτη φάση, αστυνομικές διαρροές τοποθετούν τους συλληφθέντες στο επίκεντρο δικτύου διακίνησης μεταναστών, με την υποψία εμπλοκής σε επιχειρήσεις μετακίνησης ακόμα και εν δυνάμει τρομοκρατών. Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι ο ένας εκ των συλληφθέντων υποστηρίζει ότι είναι Τούρκος αστυνομικός. Οι υπόλοιποι, αναφέρεται, ότι δεν συνεργάζονται με τις αρχές.

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει και στοιχεία που έχουν δοθεί προφανώς από την ασφάλεια και ειδικότερα,

ότι στις πιάτσες των αλλοδαπών της Αθήνας, ήταν γνωστό το τελευταίο διάστημα ότι υπήρχαν τρεις περίεργοι τύποι που παρίσταναν τους αστυνομικούς και υπόσχονταν από ταξιδιωτικά έγγραφα, μέχρι αεροπορικά εισιτήρια σε όποιον ήθελε παράνομα να μπει ή να βγει από την Ελλάδα.

Το κόστος για τις διευκολύνσεις που έκαναν ήταν 650 ευρώ και παραμένει άγνωστο πόσοι και ποιοι αλλοδαποί μετακινήθηκαν από τους συγκεκριμένους «πράκτορες της Interpol» από πού έφυγαν και που κατέληξαν και το βασικότερο που εξετάζεται είναι αν ανάμεσα σε αυτούς υπήρξαν και άτομα διεθνώς καταζητούμενα για εμπλοκή σε τρομοκρατικές και ποινικές υποθέσεις.

Το timeline

Αναφέρεται και ακριβές timeline των εξελίξεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για διαρροή με συγκεκριμένη στόχευση.

Ειδικότερα:

  • Η ΟΠΚΕ φέρεται να ξεκίνησε την παρακολούθηση των τριών, μετά από πληροφορία που έλαβε την 1η Ιουνίου. Η πληροφορία αναφερόταν σε έναν μυστηριώδη άνδρα, γύρω στα 45 που κυκλοφορούσε κυρίως στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στην πλατεία Αττικής και στην οδό Αχαρνών.
  • Ο περίεργος άνδρας που μιλάει άπταιστα πέντε γλώσσες παρουσιάζεται ως ξένος αστυνομικός, πλευρίζει αλλοδαπούς και τους προτείνει διάφορες εξυπηρετήσεις.
  • Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι αρκετοί δέχθηκαν να πληρώσουν χρήματα και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να πετάξουν από τη χώρα μας για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία. Μάλιστα, αν το επιθυμούσαν θα μπορούσε να τους χορηγήσει και ελληνικά διαβατήρια.
  • Πλέον, οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, είχαν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν ένα μέρος της δράσης της συγκεκριμένης ομάδας, να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις τους και να οργανώσουν επιχείρηση για να τους συλλάβουν. Όπως διαπίστωσαν, ο 41 ετών αρχηγός, διέμενε με τον 48χρονο «αστυνομικό» στο ίδιο σπίτι στην οδό Μοσχονησίων και υπήρχε και ένας τρίτος άνδρας μέσα στο διαμέρισμα που δεν έβγαινε ποτέ έξω ηλικίας 47 ετών ο οποίος είχε το ρόλο να προμηθεύεται τα πλαστά έγγραφα, διαβατήρια και ταυτότητες και να εκδίδει αεροπορικά εισιτήρια.

Συλλήψεις

  • Στις 17:30 της περασμένης Δευτέρας κλιμάκιο της ΟΠΚΕ σταματά για έλεγχο στην πλατεία Αμερικής τον 41χρονο αρχηγό της ομάδας. Ο Τούρκος υπήκοος, λέει ότι είναι αστυνομικός της Interpol, βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στην Ελλάδα ενώ για να αποδείξει την ιδιότητα του, επέδειξε και ταυτότητα. Ταυτοποιήθηκε ότι δεν υπηρετεί στην Interpol. Η βασική πληροφορία όμως ήταν ότι η ποιότητα των εγγράφων ήταν άριστη. Ταυτόχρονα, όμως, και οι Τούρκοι γνώριζαν ότι η επιχείρηση είχε εκτεθεί.
  • Λίγη ώρα αργότερα, παρουσία εισαγγελέα, οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εισβάλλουν στο σπίτι της οδού Μοσχονησίων, περνούν χειροπέδες στους ακόμη δύο της ομάδας, ενώ μέσα στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 31.000 ευρώ, πλαστές ταυτότητες της Interpol,πλαστά διαβατήρια Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Σλοβακίας και Ρουμανίας.
  • Επίσης βρέθηκαν διάφορα δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών διαμονής, πλαστά δελτία αιτούντων ασύλου, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim. Επίσης πλήθος αεροπορικών καρτών επιβίβασης σε αεροπλάνα στα στοιχεία διαφόρων αλλοδαπών.
  • Οι τρεις συλληφθέντες οδηγούνται στην Ασφάλεια όπου και σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία για σύσταση συμμορίας, κατάρτιση και διάθεση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και χρήση πλαστών.

Αποπροσανατολισμός

Παρά την προφανή βαρύτητα της πληροφορίας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το ζήτημα αξιολογήθηκε σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι:

Η πληροφορία αξιολογήθηκε, εκτός από την ΟΠΚΕ και από την Ασφάλεια του Αγίου Παντελεήμονα ως άκρως σημαντική και αποφασίστηκε να στηθεί ειδική ομάδα παρακολούθησης για να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι ο μυστηριώδης αστυνομικός είναι ένας 48χρονος Τούρκος που κινείται διαρκώς στις συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου όπου συχνάζουν αλλοδαποί και επισκέπτεται στη συνέχεια έναν συγκεκριμένο χώρο στην οδό Μοσχονησίων στο κέντρο της πόλης.

Στόχος των διατυπώσεων αυτών είναι να δημιουργηθεί το έδαφος για την απόδειξη της τυχαιότητας του εντοπισμού. Το δημοσίευμα συνεχίζει:

Από τον ίδιο χώρο διαπιστώθηκε από την παρακολούθηση ότι έβγαινε και ένας δεύτερος άνδρας που αποδείχθηκε ότι ήταν ο επικεφαλής της παράνομης ομάδας Τούρκος υπήκοος ηλικίας 41 ετών. Και αυτός, τέθηκε υπό αυστηρή παρακολούθηση και όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εισέπραττε τα χρήματα από τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς που ήθελαν να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος με πλαστά έγγραφα.

Η ΕΥΠ στο… τέλος

Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, αξιολογώντας ως ιδιαίτερα σοβαρή την υπόθεση, ενημερώνουν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κλιμάκιο με επικεφαλής γυναίκα επισκέπτεται την Ασφάλεια προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό που χρήζει περεταίρω έρευνας.

Αναλυτικές διαρροές

Στο δημοσίευμα σκιαγραφείται με ιδιαίτερη λεπτομέρεια ο τρόπος δράσης και η γραμμή ερευνών της ΕΥΠ.

Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων, την υπόθεση αναλαμβάνει πλήρως η ΕΥΠ. Οι έρευνες σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία οι αναλυτές της υπηρεσίας προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των τριών συλληφθέντων, να χαρτογραφήσουν τις επαφές με συγκεκριμένα άτομα και τις διαδρομές τους και από την άλλη, σε συνεργασία με τις ξένες υπηρεσίες να διαπιστώσουν πόσοι και ποιοι αλλοδαποί διακινήθηκαν μέσω του συγκεκριμένου δικτύου που είχε στρατοπεδεύσει από τη γειτονική χώρα στην Αθήνα.

αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.