Ρωσικό ΥΠΕΞ _ Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 

 

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
EPA/ERDEM SAHIN

«Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας » χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τονίζοντας τη σημασία της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε:

«Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει δημόσια κατακραυγή στη χώρας μας και αλλού. Γενικά, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, στο οποίο κανείς από εμάς ή οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμειγνύεται, προφανώς. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε τη σημασία του κτηρίου ως μνημείου που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας και πολιτισμού», είπε ο Βερσίνιν στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή.

Την ίδια στιγμή, και Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ενστάσεις για την εν λόγω απόφαση.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, δήλωσε στο Sputnik πως η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι λάθος, «αλλά η Ρωσία δεν διαθέτει μηχανισμούς για να το αποτρέψει».

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτή η απόφαση είναι λάθος. Η ROC, η κρατική Δούμα και οι κορυφαίοι πολιτικοί έχουν απευθυνθεί στην τουρκική ηγεσία. Αλλά από την πλευρά της, η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει αυτήν την απόφαση, η Αγία Σοφία βρίσκεται στο έδαφος της Τουρκίας» πρόσθεσε.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο

Cnn.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.