Ρωσία: Χρήση της «βόμβας του Τσάρου» κατά Ουκρανικών θέσεων.

 

Ένα νέο, ανησυχητικό κεφάλαιο φαίνεται να ανοίγει στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποίησε την ισχυρότατη βόμβα FAB-3000, γνωστή και ως «βόμβα Τσάρου», σε μια αεροπορική επιδρομή κοντά στη Σούτζα, στην περιοχή Κουρσκ.

Η έκρηξη, που σύμφωνα με πληροφορίες στόχευε ένα εργοστάσιο νιτρικού αμμωνίου όπου ενδεχομένως βρίσκονταν ουκρανικές δυνάμεις, προκάλεσε ένα τεράστιο ωστικό κύμα, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για ένα μανιτάρι καπνού παρόμοιο με αυτό μιας τακτικής πυρηνικής έκρηξης.

@andynovy pic

Η «βόμβα Τσάρου» και η καταστροφική της δύναμη.

Η FAB-3000, μια βόμβα σοβιετικής εποχής που μεταφέρει περίπου 1.400 κιλά εκρηκτικών, θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά συμβατικά όπλα στο ρωσικό οπλοστάσιο.

Η ακτίνα καταστροφής της είναι τεράστια, με τη ζώνη της κύριας έκρηξης να εκτιμάται στα 35 μέτρα και σοβαρές ζημιές να προκαλούνται σε απόσταση έως και 150 μέτρων.

Η χρήση της βόμβας αυτής, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από τον σοβιετικό στρατό στο Αφγανιστάν, προκαλεί έντονη ανησυχία λόγω της τεράστιας καταστροφικής της δύναμης και της αδιακρισίας της.

Κλιμάκωση της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας.

Η χρήση της FAB-3000 έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ρωσία έχει εντείνει την αεροπορική της εκστρατεία στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας μια σειρά από τροποποιημένες βόμβες, όπως οι FAB-500 και FAB-1500, για να πλήξει ουκρανικές θέσεις και υποδομές.


Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές βόμβες δεν έχουν την ακρίβεια των δυτικών πυρομαχικών, η τεράστια καταστροφική τους δύναμη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην ισοπέδωση αστικών περιοχών και οχυρωμένων θέσεων.

Αντίκτυπος και ανησυχίες

Η χρήση της «βόμβας Τσάρου» εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κλιμάκωση του πολέμου και τον αντίκτυπό του στους αμάχους.

Η ουκρανική πλευρά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την έκταση των ζημιών ή την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο σημείο της επίθεσης.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να εντείνει τις συζητήσεις για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας από τη διεθνή κοινότητα, καθώς και για την ανάγκη εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση.

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Με πληροφορίες από defenceblog.com

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.