Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στην Τουρκία να πουλήσει ελικόπτερα με αμερικανικό κινητήρα στο Πακιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) σταμάτησαν την Τετάρτη την εξαγωγή 30 επιθετικών ελικοπτέρων από την Τουρκία στο Πακιστάν, δήλωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος Τύπου Ιμπραήμ Καλίν.
Κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης, ο Καλίν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εμπόδισαν την πώληση ελικοπτέρων της Τουρκίας στο Πακιστάν, το οποίο πιθανότατα θα οδηγήσει το Ισλαμαμπάντ να αγοράσει ελικόπτερα από την Κίνα.

Το ATAK-12 είναι ένα ιταλοτουρκικής κατασκευής ελικόπτερο, που συναρμολογείται στην Τουρκία, πολλαπλών ρόλων και παντός καιρού, που βασίζεται στο ιταλικό πρωτότυπο Agusta A129 Mangusta και πετά με αμερικάνικους κινητήρες.
Οι ΗΠΑ διατηρούν την άδεια εξαγωγής για τον κινητήρα LHTEC.
Η Τουρκία και το Πακιστάν υπέγραψαν συμφωνία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα τουρκικά ελικόπτερα, τον Ιούλιο του 2018.

Ωστόσο, η ημερομηνία παράδοσης ακυρώθηκε αφού το Πεντάγωνο αρνήθηκε να εκδώσει στην τουρκική εταιρεία άδεια εξαγωγής για τους κινητήρες.
Η απαγόρευση των ΗΠΑ έγινε στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, που προκλήθηκε από την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρώτη απαγόρευση τον Ιούλιο του 2019, λίγες μέρες πριν από μια συνάντηση μεταξύ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του Πακιστανού πρωθυπουργού Ιμράν Καν στην Ουάσιγκτον.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο επικεφαλής των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Ισλαμαμπάντ είχαν παρατείνει τη συμφωνία παράδοσης κατά ένα ακόμη έτος για να διασφαλίσουν την ομαλή παράδοση.
Η συμφωνία δίνει στο Πακιστάν την επιλογή να αγοράσει τα κινεζικά ελικόπτερα Z-10 σε περίπτωση που η συμφωνία με την Τουρκία δεν υλοποιηθεί.
Αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το τουρκικό ελικόπτερο T-129 ATAK ήταν ακόμη στη λίστα αγορών του στρατού του Πακιστάν.

Τον Αύγουστο του 2020, η Τουρκία προσέλαβε ένα δικηγορικό γραφείο της Ουάσιγκτον για να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο για την εξασφάλιση άδειας εξαγωγής, η οποία θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αμυντικής συμφωνίας της Τουρκίας με το Πακιστάν.
Η τελευταία απαγόρευση, ωστόσο, είναι πιθανό να αναγκάσει τους δύο συμμάχους να ακυρώσουν τη συμφωνία, οδηγώντας το Ισλαμαμπάντ να αναζητήσει άλλες επιλογές.

 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. 

ΠΗΓΗ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.