Κρήτη: Σχέδιο για νέα βάση UAVS (drones) – Δημιουργία Ναυστάθμου Ανατολικής Μεσογείου στην Σούδα.

 

«Φωλιά» και των UAVs η Κρήτη;

Τα επιτελεία επεξεργάζονται σχέδιο να πλαισιωθεί η βάση ελικοπτέρων και με βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών

“Φωλιά” όχι μόνο στρατιωτικών ελικοπτέρων, η παρουσία των οποίων έχει ήδη αρχίσει άλλωστε να γίνεται αισθητή εδώ και λίγο καιρό, αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (των λεγόμενων UAVs – Unmanned Aerial Vehicle), είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει το νησί μας, με τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στο κομμάτι αυτό της στρατιωτικής ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου της Κρήτης, πέραν βεβαίως του μεγάλου σχεδίου μετεξέλιξης της Σούδας σε έναν δεύτερο βασικό ναύσταθμο μετά από αυτόν της Σαλαμίνας.

Όπως έχουμε γράψει, από πέρυσι έχει “κλειδώσει” στις τάξεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία του ελληνικού στόλου Μεσογείου, που θα έχει ως έδρα την Κρήτη και συγκεκριμένα τον ναύσταθμο της Σούδας, και που θα ξεκινήσει να αναβαθμίζεται άρδην, ώστε να αποτελέσει μια δεύτερη μεγάλη ναυτική βάση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και όχι μόνο…

Το πλάνο για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Σούδας ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλο μέρους του ελληνικού στόλου έχει βεβαίως δεσπόζουσα θέση στην επόμενη ημέρα της διάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και προετοιμάζεται με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Φαίνεται όμως ότι το σχέδιο μετατροπής της Κρήτης σε ένα απόρθητο στρατιωτικό φρούριο, ένεκα των εξελίξεων και των νέων αναγκών σε ευρύτερο γεωστρατηγικό-ενεργειακό επίπεδο, δίνει ιδιαίτερο βάρος και στο κομμάτι της ενίσχυσης των δυνάμεων της αεροπορίας στρατού και της από αέρος εποπτείας της ευρύτερης περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα “σκαριά”, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, βρίσκεται και σχέδιο δημιουργίας βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (των γνωστών UAVs βάσης) τα οποία θα πλαισιώσουν τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού που θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση εδώ. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι η ενεργοποίηση τρίτου αερομεταφερόμενου τάγματος στην Κρήτη κρίθηκε επιβεβλημένη εξαιτίας των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με γνώμονα τη σταθερή κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία. Τα ελικόπτερα, λοιπόν, φαίνεται ότι θα πλαισιωθούν και από UAVs.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα “Νέα”, ο σχεδιασμός για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στο Ηράκλειο όχι μόνο προχωράει κανονικά αλλά εμπλουτίζεται κιόλας.

Οι επιτελείς επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια δεύτερη “φωλιά” σε νησιωτική περιοχή για τους ιπτάμενους “κατασκόπους”, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και η περιοχή που επελέγη είναι η Κρήτη και ειδικότερα το Ηράκλειο, αφού η Μεγαλόνησος προσφέρει μοναδικό πλεονέκτημα για έλεγχο της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Βέβαια το μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα σταθμεύουν στην κρητική βάση (εφόσον όντως δημιουργηθεί), διότι αυτή τη στιγμή πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται βέβαιο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δε θα αρκεστούν στα δύο UAVs τύπου “Heron” που αποκτήθηκαν προσφάτως, αλλά θα ενισχυθούν και με άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Κι αυτό διότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι το μέλλον των σύγχρονων επιχειρήσεων από αέρος. Αν τελικώς δημιουργηθεί αυτή η βάση στην Κρήτη, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν συνολικά τρεις, μαζί με την έδρα των “Πήγασος” στη Λάρισα, και των “Ηeron” στη Σκύρο.

Τα UAVs που θα επιχειρούν από την Κρήτη θα χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τον ίδιο χώρο όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί η βάση ελικοπτέρων της Κρήτης, πιθανότατα στην περιοχή του νυν αεροδρομίου του Ηρακλείου. Θα υπάρχουν όλοι οι τύποι ελικοπτέρων, δηλαδή και Σινούκ και Καϊόβα, και ΝΗ-90. Όλες οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Κρήτης, την οποία “τρέχουν” το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ. Στόχος είναι να υπάρχουν και τάγματα υψηλής ετοιμότητας αλλά και τα κατάλληλα μέσα (ελικόπτερα, UAVs) για να επιτυγχάνεται και στην πράξη η ταχύτητα αντίδρασης. Από παλιά είχε επισημανθεί από υψηλόβαθμους αξιωματικούς η χρησιμότητα των ελικοπτέρων στην Κρήτη, καθώς στο νησί υπάρχουν αερομεταφερόμενα τάγματα και μονάδες αλεξιπτωτιστών. Μια βάση – σημείωναν – θα προσδώσει ταχύτητα σε επιχειρήσεις. Το νέο στοιχείο είναι βέβαια τώρα τα UAVs, τα οποία έχουν πλέον σημαντικό ρόλο σε αστραπιαίες συγκρούσεις.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Σειρά παρεμβάσεων στο νησί

Οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των επιτελείων για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων και UAVs στο Ηράκλειο, όπως όλα δείχνουν, θα μπει σε τροχιά υλοποίησης πολύ συντομότερα σε σύγκριση με το φιλόδοξο πρότζεκτ της δημιουργίας δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα. Οι επιτελείς μπορεί να θέλουν περισσότερα πλοία να σταθμεύουν μόνιμα στην Κρήτη, δηλαδή μια δεύτερη “Σαλαμίνα”, αλλά γνωρίζουν ότι μια τέτοιου μεγέθους ναυτική βάση απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και χρήμα για να υλοποιηθεί.

Πάντως η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία της Κρήτης, έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σειρά παρεμβάσεων στο νησί αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Σ’ αυτό το πλαίσιο το περυσινό καλοκαίρι το ΓΕΣ, σε χρόνο ρεκόρ, προχώρησε στη δημιουργία στρατιωτικού φυλακίου στη Γαύδο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.