Ιρανικό «drones αντίγραφο» του RQ-170 βομβαρδίζει στη Συρία και εκτελεί «τιμωρητικές» επιθέσεις εναντίον τρομοκρατικών ομάδων…

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε σε επιχειρήσεις το εγχώριο οπλισμένο ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος) Saeqeh, το οποίο υποτίθεται ότι είναι «αντίγραφο» τουλάχιστον κατά ένα μέρος του αμερικανικού RQ-170. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι συνδυαστικά με βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας χρησιμοποιήθηκε για να εκτελέσει «τιμωρητικές» επιθέσεις στην ανατολική Συρία εναντίον τρομοκρατικών ομάδων υπεύθυνων για τη μαζική επίθεση σε μια στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ πριν από μια εβδομάδα. Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν και ξένες δυνάμεις για τον ίδιο λόγο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι βοήθησαν τους σχεδιαστές της εν λόγω επίθεσης στην ιρανική πόλη.

Aldin 🇧🇦 @aldin_ww

First footage of Iranian drones, what seems to be reverse-engineered version of captured U.S. RQ-170 drone participating in strikes against ISIS in Deir Ez Zor earlier this morning.

Σύμφωνα με τους ιρανικούς ισχυρισμούς οι επιθέσεις στην Συρία έλαβαν χώρα σε απόσταση αναπνοής από περιοχές όπου επιχειρούν αμερικανικές και συμμαχικές τους δυνάμεις. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από δηλώσεις του Σον Ράιαν, συνταγματάρχη του αμερικανικού Στρατού και εκπρόσωπου Τύπου της Κεντρικής Διοίκησης στο CNN. Από ιρανικής πλευράς, η εν λόγω επίθεση ανακοινώθηκε πανηγυρικά στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν όπου ο επικεφαλής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε πως «Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν σφαίρες στην Αχβάζ. Τους απαντήσαμε με πύραυλους». Το επίσημο βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα αργότερα οι Ιρανοί απεικονίζει εκτοξεύσεις πυραύλων και ΜΕΑ που έριχναν μικροσκοπικές κατευθυνόμενες βόμβες Sadid-345 στους στόχους τους. Σε μία σκηνή διακρίνεται κάτι που μοιάζει με ΜΕΑ Saeqeh ενώ κάνει άφεση βομβών από την εσωτερική αποθήκη οπλισμού. Δεν είναι όμως εφικτό να επιβεβαιωθεί αν το βίντεο προέρχεται από τις χθεσινές επιθέσεις ή  αν είναι καν πραγματικό.

Όπως έχουμε γράψει στην Π&Δ σε πρόσφατη αρθρογραφία μας για το Saeqeh, το κατά πόσο το ιρανικό ΜΕΑ μπορεί να καταγραφεί ως «αντίγραφο» του RQ-170 είναι άκρως αμφισβητήσιμο. Αν και έχει την γενική εμφάνιση του αμερικανικού στελθ UAV, είναι ελικοφόρο με  όχι jet με εμβολοφόρο κινητήρα σε διάταξη ώσης! Επιπλέον δεν έχει ποτέ επιδειχθεί με κάποιον αισθητήρα (όπως πυργίσκο ηλεκτρο-οπτικών), άρα η δυνατότητα αυτόνομης κατάδειξη στόχων είναι αμφίβολη.

Προπαγανδιστικές φωτογραφίες σαν αυτές που παραθέτουμε δείχνουν το εν λόγω ΜΕΑ με όπλα αναρτημένα σε εξωτερικούς φορείς κι όχι σε εσωτερικές αποθήκες. Αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο αμφισβήτησης των ιρανικών ισχυρισμών και ειδικά του βίντεο που δημοσιοποιήθηκε. Να αναφέρουμε επίσης ότι το Ιράν δεν διαθέτει δυνατότητα δορυφορικής επικοινωνίας με MALE/HALE, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις γίνονται μέσω επαφής στη «γραμμή της θέας» με τα MEA, στην προκειμένη περίπτωση από τη Συρία. Οι σχετικές εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος του Ισραήλ. Αν οι επιθέσεις επιβεβαιωθούν θα είναι η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του Saeqeh ως UCAV δεδομένου ότι ως UAV έχει ήδη χρησιμοποιηθεί (βλέπε παρακάτω).

Το πιθανότερο όμως είναι ότι πρόκειται για άλλη μια απάτη του καθεστώτος της Τεχεράνης, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη συμμετοχή του Saeqeh.

 

 

Το «Saeqeh» πρωταγωνίστησε πρόσφατα σε μια άλλη προσπάθεια επιδρομής. Αντιγράφοντας από την ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ 374 («Ιρανικά UAV Saeghe, Δράση πάνω από το Ισραήλ»)

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Φεβρουαρίου ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Saeghe της Αεροπορίας των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης-IRGCASF (Islamic Revolutionary Guard of Corps Air and Space Force) καταρρίφθηκε, ενώ είχε ήδη διεισδύσει μέσα στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Υπάρχει η γνώμη ότι η πρώτη «πολεμική» επιχείρηση του ιρανικού ΜΕΑ ήταν μια αποστολή προπαγάνδας με στόχο την αποκόμιση βίντεο, το οποίο η ηγεσία του Σώματος θα χρησιμοποιούσε στη διάρκεια των μεγάλων συγκεντρώσεων για τα 40 χρόνια της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν, προγραμματισμένων για τις 11 Φεβρουαρίου. Τελικά, η ιρανική προσπάθεια απέτυχε αλλά είχε ευρύτερες και απρόσμενες επιπτώσεις, περιλαμβανομένης και της κατάρριψης ενός F-16I.

Apache vs Saeghe

Η απόφαση για μια θεματική επίδειξη δύναμης του ιρανικού καθεστώτος στην 40η επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του 1979 πάρθηκε σε συνέχεια των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν και η ηγεσία του IRGC πρόσφερε τη λύση: μια εντυπωσιακή αποστολή «αναγνώρισης ισραηλινών στόχων» από το νέο UAV Saeghe, από τα δώδεκα που έχουν παραδοθεί στην IRGCASF από τον Οκτώβριο του 2016. Ο συγκεκριμένος τύπος εκτιμάται ότι έχει πολύ πιο περιορισμένες ικανότητες σε σχέση με άλλα UAV/UCAV της IRGCASF, όπως τα Ababil AB.3, Mohajer-4, Sadegh και Shahed-129, (το τελευταίο μεταφέρει τέσσερα κατευθυνόμενα όπλα Sadid και έχει ακτίνα δράσης 400 κιλών. Βλέπε Π&Δ Νο 375, «UCAV Shahed-129, Ιρανικός κυνηγός»). Παρ’ όλα αυτά επιλέχθηκε, μολονότι πολλοί εκφράζουν την αμφιβολία ότι το Saeghe στη μορφή που έχει σήμερα δεν διαθέτει καν τη δυνατότητα μεταφοράς οποιουδήποτε επιχειρησιακού φορτίου, εκτός ίσως από εμπορικές κάμερες της κατηγορίας… go pro! Άρα, η χρήση του στον τομέα αυτό ήταν καθαρά προπαγανδιστική, αν και ίσως υπήρχε άλλη πρόθεση, όπως θα δούμε παρακάτω.

Πριν από την είσοδό του στον ισραηλινό εναέριο χώρο το Saeghe επισημάνθηκε από το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης με κάποια καθυστέρηση, που ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι το ιρανικό αντίγραφο του RQ-170 έχει πράγματι μικρό RCS και πετούσε πολύ χαμηλά. Πιθανότατα για τους ίδιους λόγους αποφασίστηκε η αναχαίτισή του με επιθετικό ελικόπτερο και όχι με μαχητικό, όπως έχει γίνει άλλες φορές. Το ιρανικό στελθ UAV καταστράφηκε τελικά από AGM-114K Hellfire που εκτόξευσε με επιτυχία εναντίον του το AH-64D Saraf «789» της 113 Μοίρας. Το γεγονός όμως ήταν η απαρχή πολλών άλλων συμβάντων και εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχό Tomer Bar, αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ισραηλινής Αεροπορίας, «περί την ώρα 04:00 η διοίκηση επιτήρησης και αεράμυνας επισήμανε το ιρανικό UAV να κατευθύνεται προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο. Το παρακολουθούσαμε και περιμέναμε να διασχίσει τα σύνορα. Το αναχαιτίσαμε ενάμισι λεπτό αργότερα! Ήταν εξαιρετικά σημαντικό για μας το αεροσκάφος να αναχαιτιστεί χωρίς να διακινδυνεύσουν Ισραηλινοί πολίτες. Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας ένα ιρανικό UAV που πετούσε υπό τον έλεγχο Ιρανών χειριστών και διείσδυσε στην ισραηλινή επικράτεια. Η αναχαίτισή του ήταν μια μεγάλη πρόκληση, ειδικά υπό νεφοσκεπή ουρανό και νύχτα. Μετά την καταστροφή του η Αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή στον σταθμό ελέγχου του UAV στην Αεροπορική Βάση T4 στη Συρία»

ptisidiastima.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.