Ποιο είναι το δικινητήριο drone Aksungur …Που “έπαιξε” στη Κάσο ,αλλά και στη Σάμο
Δηλαδή, εισήλθε παρανόμως στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης παραβιάζοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για το δικινητήριο drone Aksungur, το οποίο για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την Κρήτη. To drone που χρησιμοποιείται τόσο από το τουρκικό ναυτικό όσο και από την τουρκική πολεμική αεροπορία πετούσε σε ύψος 35.000 ποδών και κύρια αποστολή του ήταν η επιτήρηση του πεδίου.
Το μεγαλύτερο αδερφάκι του γνωστού πλέον Bayraktar φέρει δύο κινητήρες, έχει μεταφορική ικανότητα (οπλικού φορτίου) μέχρι 750 κιλών, μπορεί να πετάει από 12 έως 24 ώρες (αναλόγως της διαμόρφωσης του) ενώ δύναται να εκτελεί αφενός μεν αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αφετέρου δε και αποστολές επιθετικές.
Μπορεί για πρώτη φορά επισήμως το Aksungur να πραγματοποίησε τέτοιου είδους πτήση στο Αιγαίο ωστόσο δεν είναι άγνωστο στους επιτελείς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που παρακολουθούν την εξέλιξη και τις δυνατότητές του.
Εξάλλου έχει γίνει γνωστό ότι ένα παρόμοιο Aksungur κατερρίφθη στις 27 Μαΐου 2024 από τους μαχητές του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.
Μάλιστα, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα έχουν σοβαρές υποψίες ότι το drone αυτό είχε χρησιμοποιηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2022 (λίγο καιρό μετά την κατασκευή του δηλαδή) για να φωτογραφήσει τα νεοαποκτηθέντα τεθωρακισμένα Μ-1117 στη Λέσβο και τη Σάμο.
Το περίεργο είναι ότι τις φωτογραφίες αυτές δημοσίευσε και το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», προκαλώντας τότε ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο τέτοια drone πέταξαν και στα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών των Τούρκων