Έσβησε ο κινητήρας τουρκικού F-16 την ώρα παραβίασης…

Το αεροσκάφος παρουσίασε σοβαρή μηχανική βλάβη αλλά τελικά δεν φτάσαμε στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση

Ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη των Τούρκων που την Παρασκευή έκαναν 34 παραβιάσεις στο Αιγαίο, παρουσίασε σοβαρή μηχανική βλάβη και το ατύχημα αποφεύχθηκε λόγω της ικανότητας του χειριστή του να αντιμετωπίσει επιδέξια το ζήτημα

Ένα ζεύγος τουρκικών F-16, εισήλθε στο FIR Αθηνών, το πρωί της Παρασκευής, περίπου στις 11.30. Τα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο στα Δωδεκάνησα και επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Αιγαίο. Ελληνικά μαχητικά που βρίσκονταν στον αέρα έσπευσαν προς αναχαίτισή τους. Ο ένας Τούρκος χειριστής ανέφερε σοβαρό πρόβλημα στον κινητήρα του αεροσκάφους του.

Ο κινητήρας έσβησε και όσοι άκουγαν τις αναφορές του, Έλληνες και Τούρκοι πάγωσαν. Το ενδεχόμενο της συντριβής ήταν πάρα πολύ πιθανό. Ο πιλότος θα μπορούσε να είχε αποφασίσει την εγκατάλειψη του αεροσκάφους και αυτό είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε «ελληνοτουρκική αντιπαράθεση» για την έρευνα και διάσωσή του. Το ατύχημα για το οποίο πολλοί συχνά μιλούν, φαινόταν πιθανό.

Ο Τούρκος χειριστής αντέδρασε ψύχραιμα και αφού ακολούθησε τις διαδικασίες και με ανεμοπορία, κατόρθωσε να προσγειώσει το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Ντάλαμα. Έκανε κάτι ανάλογο με αυτό που είχε κάνει πριν από χρόνια Έλληνας χειριστής F-16, που προσγειώθηκε με τον ίδιο τρόπο στη Ρόδο. Η επιλογή του Τούρκου να ακολουθήσει τις διαδικασίες και με το όποιο ρίσκο να προσγειώσει το αεροσκάφος ανακούφισε πολλούς σε Ελλάδα και Τουρκία. Η εγκατάλειψη στο Αιγαίο, σε ελληνικά ύδατα είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε ένταση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες, που επιβεβαιώνει όσους εκφράζουν ανησυχίες για ένα “ατυχές γεγονός” που μπορεί να πυροδοτήσει αντιπαράθεση. Είχε προηγηθεί η επικίνδυνη πτήση τουρκικού F-16 πάνω από ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, στο Φαρμακονήσι κατά τη διάρκεια πτήσης έρευνας και διάσωσης.

Πηγή: militaire.gr/ethnow.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.