Έλληνες κομάντος εκαναν νηοψία σε ρωσικό πλοίο στα πλαισια της επιχείρησης European Naval Force Mediterranea.

 

Μόσχα:Το ρωσικό ΥΠΕΞ διερευνά το συμβάν της προσγείωσης των ελληνικών ειδικών δυνάμεων στο ρωσικό πλοίο

Η Ρωσία διερευνά τις συνθήκες της έρευνας στη Μεσόγειο του ρωσικού φορτηγού πλοίου “Adler” από τις ειδικές δυνάμεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

 Αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου από την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Σε επαφές με τις ελληνικές αρχές, ξεκαθαρίζουμε τις περιστάσεις του συμβάντος, στο οποίο πολλά παραμένουν ακατανόητα για εμάς. Συγκεκριμένα, απαιτεί διευκρίνιση βάσει ποιων διεθνών νομικών κανόνων και συγκεκριμένες πληροφορίες θεωρήθηκε δυνατή η επιθεώρηση ενός ρωσικού πλοίου, καθώς και κατά πόσον ακολουθήθηκαν οι διεθνείς διαδικασίες για την επιθεώρηση πλοίων στην ανοικτή θάλασσα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις», έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

Σημείωσε ότι το ελληνικό ναυτικό ενήργησε ως μέρος της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ “Ειρήνη”.

Η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επιθεώρηση του πλοίου μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι όπλα και σχετικά υλικά μεταφέρονται επί του σκάφους.

«Η παράγραφος 3 της UNSCR 2292 επιτρέπει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενεργούν μέσω περιφερειακών οργανισμών, να επιθεωρούν πλοία στην ανοικτή θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι μεταφέρουν όπλα και συναφές υλικό. Ωστόσο, για αυτό είναι καλόπιστα να λάβουμε την προκαταρκτική συγκατάθεση του κράτους σημαίας για τη διενέργεια της επιθεώρησης», τόνισε η επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.

Ταυτόχρονα, μετά την επιθεώρηση στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ειρήνη», η επιθεώρηση υποχρεούται να υποβάλει λεπτομερή έκθεση με εξηγήσεις και αποτελέσματα στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η Ρωσία θα συνεχίσει να αναζητά εξηγήσεις σχετικά με την κατάσταση με την επιθεώρηση.

«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε ότι η συμπεριφορά της ΕΕ σε αυτήν την κατάσταση θα είναι μια καλή δοκιμασία της πραγματικής ετοιμότητας και της ικανότητας των Βρυξελλών να ακολουθούν πραγματικά τους γενικά αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και να μην τους αναδιαμορφώνουν σε ορισμένους «κανόνες» της, δικής της εφεύρεσης», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Ως εκπρόσωπος της Επιχείρησης «Ειρήνη»,  η Ελοΐζα Κοβέλι, δήλωσε στο REN TV , ότι η προσγείωση των ειδικών δυνάμεων στο ρωσικό πλοίο Adler δεν ήταν στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

 Σύμφωνα με αυτήν, ο ελληνικός στρατός επιβιβάστηκε στο πλοίο ως μέρος της επιχείρησης της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται στη Μεσόγειο σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Η Κοβέλι εξήγησε ότι τέτοιες επιθεωρήσεις του πλοίου πραγματοποιούνται με αμοιβαία συμφωνία και μετά από πρόσκληση του καπετάνιου του πλοίου.

«Η φιλική επιθεώρηση δεν είναι επιθεώρηση, αλλά επίσκεψη με αμοιβαία συμφωνία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ειδική άδεια από το κράτος στο οποίο ταξιδεύει το πλοίο και δεν συνεπάγεται καταναγκαστική δράση», είπε.

Σύμφωνα με την Κοβέλι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπάρχει μια «φιλική συνομιλία» κατά την οποία οι υπάλληλοι της EUNAVFOR MED εξηγούν τον σκοπό της επίσκεψης και ο καπετάνιος παρέχει πληροφορίες για το πλοίο.

Πρόσθεσε ότι τα σκάφη που ελέγχονται από την ομάδα δεν είναι απαραίτητα ύποπτα για κάτι παράνομο.

«Η εκδήλωση δεν προκάλεσε καθυστερήσεις στο εμπλεκόμενο εμπορικό πλοίο και τα μέτρα COVID-19 τηρούνται αυστηρά από τα δύο μέρη κατά την επίσκεψη <…> Επιλέγονται με βάση ορισμένα κριτήρια που σχετίζονται με τον συνηθισμένο τρόπο ζωής τους. Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ειρήνη», έχουν πραγματοποιηθεί 63 φιλικές επιθεωρήσεις σε πλοία που φέρουν διαφορετικές σημαίες», δήλωσε η Κοβέλι.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του πληρώματος της EUNAVFOR MED πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμή COVID-19 πριν αποσταλούν στη θάλασσα.

Το περιστατικό συνέβη στις 13 Ιανουαρίου. Το πλήρωμα συμφώνησε να ελέγξει το σκάφος. Σημειώνεται ότι ο στρατός δεν βρήκε τίποτα απαγορευμένο ή ύποπτο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

https://www.echedoros-a.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.