Τί ισχύει για επιφυλακή και υπερεργασία των αστυνομικών…

Πολλοί συνάδελφοι θέτουν ερωτήματα για την υπηρεσιακή κατάσταση της επιφυλακής, ιδιαίτερα και λόγω των Αστυνομικών μέτρων της επετείου του Πολυτεχνείου, οπότε καλό θα ήταν ναγνωρίζουμε ότι ο όρος “ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ” προβλέπεται στους Κανονισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα στο Π.Δ. 394/2001 που αναφέρεται στο χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, καθώς και στο Π.Δ. 141/1991 σχετικά με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες – υπηρεσιακές ενέργειες.

  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 4 και του άρθρου 2 παρ. 4 του Π.Δ. 394/2001 σε συνδυασμό βέβαια με το άρθρο 57 παρ. 1 και 2 του Π.Δ. 141/1991, η “ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”.


  Υπευνθυμίζω ότι βάσει του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001 ο συνολικός χρόνος εργασίας, μαζί με την παροχή εργασίας πέραν του πενθημέρου, δηλαδή την εργασία και την έκτη ημέρα της εβδομάδας είναι ΚΑΤ’ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ:
α) 40 ώρες συνολικά για όλη την εβδομάδα, Δευτέρα έως Κυριακή, (32 ώρες για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή) για όσους εκτελούν εργασία σε μάχιμες υπηρεσίες, εξωτερικές και εσωτερικές, σε κυλιόμενες αλλαγές 24ωρης, 16ωρης 12ωρης και 8ωρης βάσης.


β) 42 ώρες συνολικά για όσους εκτελούν υπηρεσία γραμματειακής ή γραφικής υποστήριξης ή υπηρεσία τεχνίτη κάθε ειδικότητας, αν και βέβαια παραμένει ασαφές ακόμα η συνήθης περίπτωση, εάν Αστυνομικός που εκτελεί αυτήν την κατηγορία υπηρεσιών που υπάγεται στις 42 ώρες εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, διαταχθεί και εκτελέσει μάχιμη εξωτερική υπηρεσία π.χ. περιπολικό, μέτρα τάξης κλπ, τότε τίθενται εύλογα ερωτήματα για το εάν υπάγεται στις 40 ώρες ή στις 42 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, κάτι που επίσημα ακόμα δεν έχει απαντηθεί.
γ)  36 ώρες (30 ώρες για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας) για όσους εκτελούν υπηρεσία μοτοσυκλετιστή τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, καθώς και οι σκοποί ρυθμιστές τροχαίας κίνησης, οι οποίοι εργάζονται, υποχρεωτικά, όλοι οι συνάδελφοι αυτής της κατηγορίας, σε αλλαγές 6ωρης βάσης.
  Έτσι, σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτικά από τη Διοίκηση υπολογίζεται, αυτεπάγγελτα και υποχρεωτικά κιόλας, ο επιπλέον χρόνος εργασίας της Επιφυλακής και προσμετράται κανονικα στον συνολικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.


   Οπότε ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ η διοίκηση της κάθε Υπηρεσίας οποιουδήποτε επιπέδου, της όποιας το προσωπικό τέθηκε σε επιφυλακή ή οδηγήθηκε λόγω έκτακτης, επείγουσας και απρόβλεπτης υπηρεσιακής ανάγκης σε οποιαδήποτε μορφή υπερεργασία, να προβαίνει στις εξής ενέργειες:


Δηλαδή ή 1) να αφαιρούνται οι επιπλέον ώρες εργασίας από κάποια ημερήσια υπηρεσία της αμέσως επόμενης εβδομάδας εργασίας ή 2) εάν πρόκειται για αρκετές ώρες επιπλέον να χορηγείται η λεγόμενη “υπερωριακή” έξτρα ημερήσια ανάπαυση ρεπό –πέραν βέβαια της χορηγούμενης εβδομαδιαίας ημερήσιας ανάπαυσης-, λόγω της υπερεργασίας ή 3) την αμέσως επόμενη ημέρα το αστυνομικό προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση ως αδιάθετο αλλαγής, ανάλογα τη φύση, το είδος της εργασίας και τις ώρες της επιφυλακής – υπερεργασίας που πρέπει να αφαιρεθούν. 
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΑΣΥ
Μέλος ΕΚΑ

bloko.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.