Ο μισός τουρκικός στόλος έχει βγεί στο Αιγαίο και Νότια της Κρήτης…


Ο Ερντογάν έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο μόνιμης παρουσίας του Τουρκικού στόλου σε όλες τις περιοχές “ενδιαφέροντος”. Με επίδειξη δύναμης και κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο απαντά η Άγκυρα μετά την αποτυχημένη-τουλάχιστον προς το παρόν-προσπάθειά της να καθορίσει τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Τις τελευταίες ώρες σχεδόν ο μισός Τουρκικός στόλος έχει αναπτυχθεί τόσο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο όσο και Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Με μια σειρά παράτυπων Navtex το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει δεσμεύσει για τις επόμενες ημέρες μεγάλες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο, στη θάλασσα του Καστελόριζου αλλά και στην θαλάσσια ζώνη όπου συνορεύουν όπως προκλητικά υποστηρίζει η Τουρκική και η Λιβυκή ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα εξέδωσε μια ακόμη navtex για έρευνες του ORUC REIS έως και τα μέσα Απριλίου στα Δυτικά όρια της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας στα σύνορα με την Ελληνική και σε περιοχές που περιλαμβάνουν μέρος των Κυπριακών Οικοπέδων 4,5.

Όπως άλλωστε εκτιμούν οι Έλληνες Επιτελείς η Άγκυρα προς το παρόν θέλει να συντηρήσει την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και ανάλογα με τις εξελίξεις να προχωρήσει στο επόμενό της βήμα δηλαδή σε αποστολή ερευνητικού μέσα σε περιοχή Ελληνικής κυριαρχίας. Είτε στη θάλασσα του Καστελόριζου είτε Νότια της Κρήτης.

Στόχος της Τουρκίας σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές είναι να δείξει ότι οι αξιώσεις της στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο παραμένουν ανοιχτές όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθειά της να διεισδύσει στη Λιβύη.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η απόφαση για νέες μαζικές υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά.27 φορές πέταξαν οπλισμένοι οι Τούρκοι πιλότοι ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά στο Κεντρικό Αιγαίο ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο μόνιμης παρουσίας του Τουρκικού στόλου σε όλες τις περιοχές ‘’ενδιαφέροντος’’. Και πλέον έπειτα από την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης έχει επεκτείνει τον χώρο δράσης των πλοίων του έως και το Λιβυκό Πέλαγος.

Εκτός από μεγάλες μονάδες επιφανείας-φρεγάτες και κορβέτες-σταθερή παρουσία σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο έως και τις ακτές της Λιβύης έχουν πλέον και τα Τουρκικά υποβρύχια.

T.C. Millî Savunma Bakanlığı@tcsavunma

Akdeniz Kalkanı Harekâtı’na iştirak eden Türk Deniz Görev Grubumuz, Karadeniz, Ege, Orta ve Doğu Akdeniz’de 80’in üzerinde harp gemisi, deniz hava vasıtaları ve insansız hava araçlarının katılımıyla Taktik Tatbikatlar icra ediliyor.https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/1412020-76340 …#MSB #TSK

Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.