Με ψήφους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ,ΚΚΕ,Μερα 25 _ Απορρίφθηκε από την Βουλή η άρση ασυλίας των 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία


Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία και με 207 ψήφους, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αιτήσεις άρσεις ασυλίας κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και 52 ακόμα εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν κυρώσει στις 25 Ιανουαρίου του 2019 στη Βουλή, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το εισαγγελικό αίτημα στάλθηκε στη Βουλή μετά από αναφορά πολίτη εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν υπερψηφίσει τη Συμφωνία. Ειδικότερα, σε σύνολο 219 παρόντων βουλευτών, κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 207 βουλευτές, ενώ 11 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και ένας δήλωσε «παρών».

Όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία, αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ μόνο η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το εισαγγελικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε απορρίψει ομόφωνα, πλην μίας ψήφου την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένταση στη Βουλή με αφορμή μήνυση περί εσχάτης προδοσίας 

«Φωτιά» στο Κοινοβούλιο έβαλε η απόφαση της Δικαιοσύνης να διαβιβάσει στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από μήνυση πολιτών για εσχάτη προδοσία επειδή ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών παρά το γεγονός ότι με βάση το άρθρο 61 του Συντάγματος: «O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».

Οένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών κορυφαία στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως οι Γ. Κατρούγκαλος Ν. Βούτσης, Ν.Φίλης, Δ.Τζανακόπουλος, Σ.Αναγνωστοπούλου κ.α αφού πρώτα δήλωσαν υπερήφανοι για τη θετική ψήφο τους στη Συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξαν ότι η δικογραφία δεν έπρεπε να γίνει παραδεκτή από τη Βουλή καθώς παραβιάζεται η σχετική διάταξη του Συντάγματος.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου αρχικώς απέφυγε να αναφερθεί στη γείτονα χώρα ως “Βόρεια Μακεδονία” προκαλώντας έτσι πολλές φωνές από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στη συνέχεια δικαιολόγησε την απόφαση της Βουλής να εισάγει προς ψηφοφορία το αίτημα λέγοντας ότι αφού η Δικαιοσύνη το έστειλε η Βουλή πρέπει να ψηφίσει.

Τα αίματα άναψαν όταν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά χαρακτήρισε ακραία και ανιστόρητη την ομιλία που είχε πραγματοποιήσει στη Βουλή φθάνοντας όπως είπε να αμφισβητήσει ακόμα και το Βιουκουρέστι και πρόσθεσε:” είναι ο πολιτικός της χώρας που επί 25 χρόνια δεν είχε απλά λάθος άποψη αλλά την είχε εργαλειοποιήσει σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου, επιφέροντας διχασμό και ομηρία της χώρας σε ομηρία σε αυτό το αδιέξοδο”.

“Αδικηθήκαμε παραταξιακά. Η ΝΔ έχει διαχρονικά σταθεί με μετριοπάθεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού και του κράτους δικαίου. Ποτέ δεν παρεκτράπη. Προφανώς και επί προεδρίας Σαμαρά. Ποτέ δεν ταυτίστηκε με ακραίες δυνάμεις και λογικές . Με αναγκάζετε να θυμίσω ότι το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπηρετούσατε ήταν αυτό που συμπορεύτηκε με ακραίες λογικές πολλές φορές και ιδίως στο δημοψήφισμα 2015. Ας τα αφήσουμε αυτά κι ας κοιτάξουμε πολλά να κερδίσουμε το μέλλον επουλώνοντας τις πληγές του παρελθόντος κι όχι βγάζοντάς τις μπροστά” απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός.

Πυροσβεστική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα ο οποίος αφού υποστήριξε ότι κακώς το αίτημα άρσης ασυλίας διαβιβάστηκε στη Βουλή υπενθύμισε ότι η Βουλή δεν ψηφίζει για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ αποκάλυψε συνεργασία της Βουλής με τον Άρειο Πάγο προκειμένου να γίνεται ο προβλεπόμενος έλεγχος και να αποτρέπονται καταστάσεις όπως η σημερινή.

Real.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.