Μας πούλησαν οι Ιταλοί στη Λιβύη!


Αποκάλυψη «βόμβα» Χαφτάρ για ιταλική υποστήριξη σε τουρκικά πλοία που προσέγγιζαν τη βορειοαφρικανική χώρα

Η Ιταλία κάνει «πλάτες» στην Τουρκία και της ανοίγει θαλάσσιους άξονες για να μεταφέρει όπλα και μισθοφόρους στην Τρίπολη της Λιβύης προς ενίσχυση των δυνάμεων του Αλ Σάρατζ και ταυτόχρονα «πουλάει» την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχουν αναπτύξει τη δύναμη «Ειρήνη» στην περιοχή για να επιβλέψουν το εμπάργκο όπλων και να σταματήσουν τα δόλια σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν.

Τον άθλιο, αντιευρωπαϊκό και φιλοτουρκικό ρόλο της Ιταλίας αποκάλυψε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, δίνοντας στη δημοσιότητα χθες, μέσω twitter, δορυφορικές φωτογραφίες και χάρτες ως αδιάσειστα στοιχεία της στήριξης της κυβέρνησης Κόντε στον Ταγίπ Ερντογάν.

Στις εικόνες φέρεται ότι δύο ιταλικά πλοία υποστηρίζουν την προσέγγιση τουρκικού πλοίου στις ακτές της Λιβύης, περιοχή που ελέγχει η κυβέρνηση Σάρατζ, προκειμένου να αποβιβάσουν όπλα, πυρομαχικά και ίσως μισθοφόρους που πολεμούν κατά των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ. «Η παλιά κατοχή έχει επιστρέψει. Ιταλία και Τουρκία τώρα υποστηρίζουν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι Λίβυοι θα πολεμήσουν για άλλη μια φορά, όπως κάποτε οι πατέρες τους» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χαλίφα Χαφτάρ και συνοδεύει την ανάρτηση αυτή με δορυφορικούς χάρτες, σύμφωνα με τους οποίους ιταλικά πλοία, μαζί με τα τουρκικά, ενισχύουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Εικάζεται πως αυτές οι δορυφορικές εικόνες είναι έργο των Ρώσων, οι οποίοι πλέον ενισχύουν την εμπλοκή τους στη Λιβύη, τάσσονται υπέρ του Χαφτάρ και τον εξοπλίζουν με αεροσκάφη τύπου Mig-29 και Sukhoi-24. Οι πύραυλοι ενός εξ αυτών των αεροσκαφών, μάλιστα, φέρεται ότι έπληξαν, σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, τουρκική φρεγάτα και τουρκικό εμπορικό πλοίο που βρίσκονταν στο λιμάνι της Τρίπολης προς αποβίβαση Σύρων μισθοφόρων.

Ο ρόλος της Ιταλίας θα έπρεπε να απασχολεί (σ.σ.: και απασχολεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες) ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού υποσκάπτει και υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Ρώμη έχει ταχθεί, όχι εμφανώς αλλά υπογείως, υπέρ της Άγκυρας, αφού τα συμφέροντά τους συμπίπτουν στη Λιβύη και στις πετρελαιοπηγές που ελέγχει η κυβέρνηση Σάρατζ, αλλά το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι η σχέση Κόντε – Ερντογάν δείχνει να επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της χώρας μας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Καταρχάς, υπάρχει το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ που με τα χίλια ζόρια αποδοκίμασε η Ιταλία.

Με την ενίσχυση της κυβέρνησης της Τρίπολης κινδυνεύει να επικρατήσει ο Σάρατζ και να παγιωθεί μια συμφωνία που ναι μεν είναι παράνομη, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει τετελεσμένα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας. Μόνο με μια ενιαία, συντονισμένη και ξεκάθαρη καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα θα ακυρώνονταν οι επιδιώξεις – αξιώσεις του Ερντογάν νοτίως της Κρήτης.

Η Ιταλία, ωστόσο, «κάνει νερά» και, όπως αποδεικνύεται, λειτουργεί με δόλιο τρόπο.
Αρκεί να θυμίσουμε ότι με πρόσχημα την κρίση του κορονοϊού η ιταλική πετρελαϊκή ENI ανέβαλε το ενεργειακό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ, παρασύροντας και τη γαλλική Total, αφού από κοινού εκμεταλλεύονται τα οικόπεδα της Λευκωσίας.

Όταν δε η Τουρκία με τα γεωτρύπανα που έστειλε στην κυπριακή ΑΟΖ στόχευσε σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν εντοπιστεί πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι υποψίες στράφηκαν στην ENI, που έχει κάνει έρευνες στην περιοχή.

Όλως… τυχαίως η ιταλική εταιρία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου της Τρίπολης που ελέγχει ο Σάρατζ.

Η Ιταλία, μάλιστα, ήταν η χώρα που δεν υπέγραψε τον αγωγό EastMed με πρόσχημα εσωτερικά προβλήματα. Όλα αυτά σίγουρα δεν είναι τυχαία.

Εφημερίδα Δημοκρατία dimokratianews.gr

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.