Κορονοϊός _ Πρόστιμο 150 ευρώ για όποιον δεν φορά μάσκα σε ΜΜΜ, κομμωτήρια, καταστήματα [vid.]

Από την απαγόρευση μετακίνησης στην απαγόρευση μη χρήσης μάσκας – Σε ποιους χώρους είναι υποχρεωτικό

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους και επιχειρήσεις από τις 4 Μαΐου, ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού .

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας τη Δευτέρα 27 Απριλίου, από τις 4 Μαΐου οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, σχολεία και σε μέσα μεταφοράς, παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας και από τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Ενδεικτικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης είπε πως “για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής”.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου ανοίγουν ξανά βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης “είναι υποχρεωτική η τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων”.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, τα πρόστιμα 150 ευρώ για απαγόρευση μετακίνησης χωρίς μήνυμα ή βεβαίωση, θα αφορούν πλέον τη μη χρήση μάσκας όπου επιβάλλεται. Μαζί φυσικά με ποινές για επιχειρήσεις που άνοιξαν χωρίς να επιτρέπεται και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Την είδηση για το πρόστιμο για όσους δεν έχουν μάσκα σε κλειστούς χώρους επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Αρης Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Όπου (σ.σ. η χρήση μάσκας) είναι υποχρεωτική, ναι”, απάντησε στην ερώτηση σχετικά με το πρόστιμο και συμπλήρωσε. “Θεωρούμε ότι εκεί η κοινωνική συνείδηση, ο αυτοέλεγχος του κάθε πολίτη θα οδηγήσουν σε συμμόρφωση. Πρόκειται άλλωστε για την υγεία του καθενός, και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου”.

Αναλυτικά, τα πρόστιμα θα είναι τα εξής:

-Πρόστιμο 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα στους χώρους που ανέφερε η κυβέρνηση (κομμωτήρια, καταστήματα, ΜΜΜ κλπ),

-1.000 ευρώ για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

-5.000 για καταστήματα / επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν.

Πώς φοράμε με ασφάλεια τις μάσκες μιας χρήσης

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την πιθανή αύξηση κίνδυνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών.

Οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό, καθώς μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους και από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Οι υφασμάτινες μάσκες, η “μόδα” και η χρήση

Τη στιγμή που οι μάσκες μιας χρήσης είχαν εξαντληθεί από τα φαρμακεία, οι πάνινες μάσκες εμφανίστηκαν στην αγορά: στην αρχή μόνο λευκές, μετά και μαύρες, πλέον σε διάφορα χρώματα, εμπριμέ ή με κάθε είδους μοτίβα.

Οι υφασμάτινες μάσκες, η “μόδα” και η χρήση

Τη στιγμή που οι μάσκες μιας χρήσης είχαν εξαντληθεί από τα φαρμακεία, οι πάνινες μάσκες εμφανίστηκαν στην αγορά: στην αρχή μόνο λευκές, μετά και μαύρες, πλέον σε διάφορα χρώματα, εμπριμέ ή με κάθε είδους μοτίβα.

Εάν είστε υγιείς, πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου οποιουδήποτε είδους μόνο αν φροντίζετε κάποιον που πιθανώς έχει τη νόσο COVID-19, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Φορέστε την μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους, εάν είστε εσείς άρρωστοι, ή είστε στον ίδιο χώρο με κάποιον που είναι άρρωστος. Να θυμάστε ότι μετά την χρήση της, η μάσκα είναι μολυσμένη από μπροστά, οπότε αυτό είναι το σημείο που πρέπει να μην ακουμπήσετε με τίποτα! Επίσης, μην αγγίζετε το εσωτερικό της μάσκας, διότι τότε θα μολύνετε το εσωτερικό της, οπότε στη δεύτερη χρήση θα είναι σαν να βάζετε τον ιό απευθείας εκεί που δεν πρέπει και θα μολύνετε τον εαυτό σας!

Τα άτομα που χρησιμοποιούν μεν υφασμάτινες μάσκες, αλλά είναι ατομικές και δεν τις μοιράζονται με άλλους μπορούν να τις πλένουν μετά από κάθε χρήση στο χέρι και συχνά-πυκνά στο πλυντήριο.

Πώς φοριούνται οι μάσκες προσώπου

1. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.

2. Αφαιρέστε προσεκτικά την μάσκα από το κουτί της χωρίς να της προκαλέσετε σκισίματα.

3. Στην μία “ράχη” της η μάσκα έχει μια “μπανέλα” που λυγίζει. Αυτή είναι η πάνω πλευρά της μάσκας, δηλαδή η “ράχη” που τοποθετείται στην μύτη σας.

4. Η εμπρός (εξωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό (συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο). Η μέσα (εσωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που θα ακουμπάει το στόμα σας.

5. Περάστε τα δάχτυλά σας από τα κορδόνια της μάσκας και περάστε τα πίσω από τα αυτιά σας.

6. Φέρτε την μάσκα στο ύψος της μύτης σας μέχρι κάτω από τα μάτια σας.

7. Τραβήξτε την κάτω πλευρά της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού σας.

8. Πιέστε την επάνω πλευρά της μάσκας (εκείνη που έχει την μπανέλα) ώστε να την προσαρμόσετε ακριβώς στο σχήμα της μύτης σας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο

Thetoc.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.