Λίγες μέρες μετά την εξιχνίαση από τις αρχές της υπόθεσης της σκηνοθετημένης απαγωγής και ληστείας του περασμένου Ιανουαρίου σε εταιρεία σεκιούρτι, στα Αμισιανά Καβάλας, με λεία 4,2 εκατ. ευρώ, ο Ορκωτός Λογιστής ο οποίος ήδη από το 2014, είχε καταγγείλει στις αρμόδιες εποπτικές και εισαγγελικές αρχές ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» σχετικά με τον όμιλο εταιρειών στον οποίο ανήκει η εν λόγω εταιρεία security, επανέρχεται με μηνυτήρια αναφορά του.
Η προ εξαετίας αναφορά του Ορκωτού Λογιστή για πολύ σοβαρά αδικήματα και παράνομες συναλλαγές του ομίλου εταιρειών στην οποία ανήκει και η εταιρεία της Καβάλας, δεν έτυχε της αρμόζουσας προσοχής καθώς όπως υποστηρίζει στην μηνυτήρια αναφορά του «οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν να του προσκομίσουν τα ελάχιστα προβλεπόμενα στοιχεία σχετικά με το σε ποιες ενέργειες αυτές έχουν προβεί…».
Ανάμεσα στις απορίες και ερωτήματα που διατυπώνει στην νέα αναφορά του στην οποία δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σημειώνει «Τι έκαναν τόσα χρόνια η Αρχή Ξεπλύματος, το ΣΔΟΕ, η ΑΑΔΕ, η Οικονομική Αστυνομία, η Περιφέρεια και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς? Για αυτό κανείς δεν μου προσκόμιζε τους αριθμούς πρωτοκόλλου και ανάλυση των ενεργειών και ελέγχων που όφειλαν να είχαν κάνει?».
Ειδικότερα τον Ορκωτό λογιστή που δείχνει να γνωρίζει πολλά για τον Όμιλο εταιρειών στον οποίο ανήκε και η εταιρεία της Καβάλας με την εικονική ληστεία, φέρεται να τον δικαίωσαν οι τελευταίες εξελίξεις της. Έτσι διατυπώνει τα ακόλουθα 12 καυτά ερωτήματα που όπως σημειώνει θα έπρεπε να είχαν απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές πολύ νωρίτερα, ενώ παράλληλα ζητεί να διερευνηθούν πλήρως πειθαρχικά και ποινικά όλοι…
* Γιατί οι Αρμόδιες Εποπτικές και Εισαγγελικές Αρχές δεν μου προσκόμισαν μέχρι σήμερα έστω τους αριθμούς πρωτοκόλλου της Αναφοράς μου? Η αναφορά μου πρωτοκολλήθηκε ή παρανόμως δεν πρωτοκολλήθηκε αλλά αποκρύφθηκε προκειμένου να μην γίνει έλεγχος στον εν λόγω όμιλο?
* Γιατί δεν υπάρχουν σημαντικά πρόστιμα στον εν λόγω όμιλο από τις φορολογικές αρχές δεδομένου ότι οι εμπλεκόμενες με τον όμιλο εταιρείες, τις οποίες σας είχα καταγγείλει εμφανίζονται ως μεγάλοι οφειλέτες προφανώς από τα πρόστιμα και προσαυξήσεις που τους επιβλήθηκαν…
* Γιατί η Εταιρεία Security δεν είχε υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου παρά την τεράστια ζημιά της από την ληστεία των 4,2 εκατ ευρώ? Υπάρχει κάτι που ήθελε να αποφύγει και να μην διερευνηθεί ποινικά το αδίκημα ως όφειλε? Γιατί δεν έχουν διωχθεί ποινικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της για την παράλειψη τους αυτή? Είναι δυνατόν κάποιος να ζημιωθεί 4,2 εκατ. ευρώ και να μην υποβάλλει την προβλεπόμενη έγκληση? Που αποσκοπεί κάτι τέτοιο και πως το αντιμετώπισαν οι Αρμόδιες Εποπτικές και Εισαγγελικές Αρχές? Δεν τους ξένισε???
* Γιατί οι Εισαγγελικές και Ανακριτικές Αρχές άλλαξαν το κατηγορητήριο της ληστείας των 4,2 εκατ Ευρώ τελευταία στιγμή? Δεν γνώριζαν ότι το αρχικώς διατυπωθέν ήταν λάθος? Άσκησαν πρόσθετη δίωξη με βάση το άρθρο 38 και 39 του ΚΠΔ κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για την παράλειψη τους να υποβάλλουν έγκληση και αν όχι γιατί?
Εκδικητική απόλυση
* Γιατί δεν έχει διερευνηθεί η ευθύνη των Ορκωτών ελεγκτών του καταγγελθέντος από εμένα ήδη σε όλους εσάς από το 2014 Ομίλου εταιρειών που ανήκει η εταιρεία στην οποία έγινε η ληστεία, με βάση τις καταγγελίες μου από το 2014? Με ποιου εντολή διατάχθηκε να μην γίνει έλεγχος και πότε?
Μάλιστα ο διατυπώνει ερωτηματικά για την απόλυση του τον Οκτώβριο του 2010 από την ίδια Εταιρεία Ορκωτών ελεγκτών του ομίλου αυτού και αν αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι «ζητούσα από τότε να γίνει αναφορά για τις υπέρογκες και αναιτιολόγητες συναλλαγές διαφημίσεων με τις εταιρείες και ιδίως το γεγονός ότι τρεις μέρες πριν την απόλυση μου, φέρεται με πληροφορίες να απολύθηκε από τον καταγγελλόμενο όμιλο ο διευθύνων σύμβουλος και εν συνεχεία ο οικονομικός διευθυντής!!! Όλα αυτά σας είναι γνωστοποιημένα!!
Ήταν εκδικητική η απόλυση μου γιατί αποδίδεται σε εμένα η αποκάλυψη των συναλλαγών του ομίλου στις εσωτερικές υπηρεσίες του ομίλου στο εξωτερικό και την έναρξη της έρευνας από το εξωτερικό, η οποία εν συνεχεία οδήγησε στις απομακρύνσεις των μεγαλοστελεχών?
* Γιατί η εφορία και οι ορκωτοί ελεγκτές τόσα χρόνια έως το 2010 αποδέχονταν τις συναλλαγές αυτές ως νόμιμες? Τι άλλαξε μετά?
Είναι πραγματικά ή εικονικά και άλλαξαν μετά ώστε οι υπαίτιοι να φορτώσουν την ευθύνη σε άσχετους «Πακιστανούς» ή παρένθετα πρόσωπα? Τι έπραξαν οι Αρμόδιες Εποπτικές και Εισαγγελικές Αρχές για να εντοπίσουν τα πραγματικά υπαίτια πρόσωπα τόσα χρόνια?
* Γιατί η Περιφέρεια και το ΓΕΜΗ δεν έχουν επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα και δεν έχουν ζητήσει τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας. Ποιος έδωσε εντολή να μην γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες και πότε?
* Ο οικονομικός διευθυντής του καταγγελλόμενου ομίλου μήπως μετά την απόλυση του μετά την αποκάλυψη των συναλλαγών το 2010-2011 μεταπήδησε σε άλλο όμιλο που εμπλέκεται σε τεράστιο σκάνδαλο και αν ναι έχει διερευνηθεί η δράση του εκεί ή όχι από τις Αρμόδιες Εποπτικές και Εισαγγελικές Αρχές και αν όχι γιατί και ποιου εντολή?
Γιατί οι Εισαγγελικές Αρχές ποτέ δεν με κάλεσαν να καταθέσω για την υπόθεση αυτή ενώ για άλλες πολύ πιο ασήμαντες με καλούσαν?
* Η ΑΑΔΕ έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά περί εικονικών συναλλαγών φοροδιαφυγής κατά όλων των εμπλεκόμενων (εκδότη και λήπτη των παραστατικών) επί των καταγγελλόμενων συναλλαγών διαφημίσεων και αν όχι γιατί και με ποιου εντολή και πότε?
* Έχουν ελεγχθεί όλες οι περιπτώσεις ληστειών ή απώλειας χρημάτων που έχουν δηλωθεί προς έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των εταιρειών του ομίλου προκειμένου να αποφευχθεί αυτές να προσομοιάζουν σε εικονικότητα με τη ληστεία των 4,2 εκατ ευρώ και το ενδεχόμενο να γίνονται να την φοροδιαφυγή πέραν της υπεξαίρεσης χρημάτων και αν όχι θα το πράξει η ΑΑΔΕ ή όχι και αν όχι γιατί?
Και καταλήγει στην ταμπακιέρα :»γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια οποιαδήποτε εικονική φορολογικά εκπιπτόμενη ληστεία για παράδειγμα 100,00 ευρώ έχει ως παράνομη ωφέλεια άνω των 136,10 ευρώ καθώς 100,00 Ευρώ είναι το προϊόν της ληστείας συν 29% φόρος εισοδήματος πλέον 10% φόρος διανομής κερδών που παρανόμως δεν πληρώνεται από την παρανόμως εκπίπτουσα δαπάνη της δήλωσης εισοδήματος της εταιρείας η οποία τυχόν έστησε την εικονική ληστεία».
«Η ληστεία της χρονιάς»
Το πρωινό της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου οι άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Καβάλας ολοκλήρωσαν τις επίπονες έρευνες ενός ολόκληρου χρόνου που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2019 που σημειώθηκε η «ληστεία» σε εταιρεία security στον Αμυγδαλεώνα όπου οι δράστες απέσπασαν 4,2 εκ. ευρώ.
Το μυστικό αποκαλύφθηκε σε συνεργείο αυτοκινήτων στα Αμισιανά, όπου μετά από αιφνιδιαστική έφοδο εκεί οι αστυνομικοί βρήκαν περίπου 500.000 ευρώ -σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κρυμμένα σε ζαντολάστιχα-, ενώ προχώρησαν και σε δυο συλλήψεις, του ιδιοκτήτη του συνεργείου και ενός ακόμα ατόμου, οι οποίοι φαίνεται ότι υπέδειξαν στους αστυνομικούς και το σημείο στο οποίο ήταν κρυμμένα τα λεφτά.
Την επομένη μέρα οι αστυνομικοί συνέχισαν τις έρευνες οι οποίες απέδωσαν περισσότερους καρπούς, καθώς βρέθηκε σχεδόν όλο το ποσό σε μια αποθήκη στον χώρο του συνεργείου, σε καταπακτή στην είσοδο του συνεργείου, καθώς και σε ένα σπίτι.
Μετά από τις ανακρίσεις των πρώτων συλληφθέντων, οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε μια ακόμη σύλληψη, του πρώην διευθυντή της εταιρείας security και κουμπάρου με τον ιδιοκτήτη του συνεργείου, με όλα τα στοιχεία, πλέον, να οδηγούν βήμα – βήμα τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι η ληστεία στον Αμυγδαλεώνα ήταν «σκηνοθετημένη».
Η υπόθεση της ληστείας μετ’ «απαγωγής» στην εταιρεία security στον Αμυγδαλεώνα από την αρχή παρουσίαζε αρκετά κενά, τα οποία «συμπληρώθηκαν» όταν η Αστυνομία διαπίστωσε ότι ο πρώην διευθυντής της εταιρείας security επισκέπτονταν πολύ συχνά το συνεργείο αυτοκινήτων στα Αμισιανά, με τον ιδιοκτήτη του οποίου είναι και κουμπάροι, με τις υποψίες να οδηγούν στην υπόνοια ότι η ληστεία ήταν σκηνοθετημένη.
Τα στοιχεία τα οποία κίνησαν τις υποψίες των αστυνομικών ήταν τα εξής:
Ο πρώην διευθυντής της εταιρείας δεν αποκάλυψε εξ’ αρχής στους αστυνομικούς πόσοι ήταν οι δράστες και έπεφτε σε αντιφάσεις.
Πολλά κενά όσον αφορά το τηλεφώνημα της απαγωγής της κόρης του, με τους δράστες να «επιστρατεύουν» -σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμα και κλάμα μωρού, το οποίο δεν ήταν της κόρης του.
Οι δράστες παράτησαν το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν από τη ληστεία σε εμφανές σημείο στην παλιά Εθνική Οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης χωρίς να «σβήσουν» τα ίχνη τους.
Γνώριζαν λεπτομέρειες για το ποσό το οποίο βρίσκονταν στο χρηματοκιβώτιο της εταιρείας security, κάτι το οποίο κίνησε τις υποψίες ότι η δουλειά έγινε «από μέσα».
Η απάντηση Αστυνομίας-Εταιρείας
Μιλώντας στο bloko.gr στελέχη της αστυνομίας και της εταιρείας απορρίπτουν την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο Ορκωτός λογιστής στην αναφορά του.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Η υπόθεση διαφαίνεται ότι εμπεριέχει χαλκευμένα δεδομένα, από το γεγονός ότι ξεκινά με παραπομπές σε προ… δεκαετίας κι εξαετίας εν δυνάμει πύθειους χρησμούς για κάτι που διαπράχθηκε τον Ιανουάριο του 2019! Και προσοχή. Δεν στεκόμαστε στις αιτιάσεις της αναφοράς. Μένουμε στα καθεαυτό δεδομένα της πολύκροτης εικονικής ληστείας. Και το μόνο που προκύπτει ως αυτούσιο γεγονός, είναι αφενός ότι σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται η προ εξαετίας αναφορά, με την διαλεύκανση- εξιχνίαση της υπόθεσης. Το οξύμωρο δε αφετέρου είναι, πως ίσως κι ενδεχομένως, μέσα από κάποιες ερμηνείες- παρερμηνείες, τους μόνους που νομικά υποβοηθά, είναι τους κατηγορούμενους!!!
Στο μόνο που ίσως αξίζει μέσα από την αναφορά να σταθεί κάποιος που επιδιώκει να βλέπει σφαιρικά όλους τους συντελεστές μιας υπόθεσης, είναι στο επιμύθιο όπου σημειώνονται τα εξής: «Έχουν ελεγχθεί όλες οι περιπτώσεις ληστειών ή απώλειας χρημάτων που έχουν δηλωθεί προς έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των εταιρειών του ομίλου προκειμένου να αποφευχθεί αυτές να προσομοιάζουν σε εικονικότητα με τη ληστεία των 4,2 εκατ ευρώ και το ενδεχόμενο να γίνονται να την φοροδιαφυγή πέραν της υπεξαίρεσης χρημάτων και αν όχι θα το πράξει η ΑΑΔΕ ή όχι και αν όχι γιατί;» Κι έχει ενδιαφέρον γιατί εάν ισχύει, το αυτονότο ερώτημα είναι γιατί να διατηρήσουν την επικαρπία της απάτης μόνο τρία τοπικά εταιρικά στελέχη; Εάν δεν ισχύει καταρρίπτεται αυτόματα το πνεύμα και κυρίως η ουσία της αναφοράς, η εμφάνιση της οποίας στον παρόντα χρόνο αποκτά χαρακτήρα σπέκουλας και τυχοδιωκτικού βολονταρισμού,.
Η αλήθεια σύμφωνα με ακριβείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του bloko.gr είναι ότι μετά από το απαραίτητο χρονικό διάστημα από τη ληστεία μαμούθ, ο επικεφαλής ασφάλειας της εταιρείας (πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ) επισκέφτηκε τον κ. Τσουβάλα στην Κατεχάκη, τον ενημέρωσε και παρέθεσε ισχυρές κι αποχρώσες ενδείξεις πως η ληστεία δεν ήταν ληστεία. Από εκεί ξεκίνησε η διαδρομή τους προς το οργανωμένο έγκλημα Θεσσαλονίκης και την ασφάλεια Καβάλας, που κατά γενική παραδοχή, όχι μόνο εξιχνίασης την υπόθεση, αλλά συνέταξαν άρτια δικογραφία με την πλήρη κι αποκαλυπτική παράθεση όλων των ενοχοποιητικών για τους δράστες στοιχείων.»