«Ηλεκτροσόκ» στην Αθήνα από Βρυξέλλες _Στηρίζουν Τρίπολη & Άγκυρα έμμεσα και το τουρκολυβικό μνημόνιο;…

 

«Ηλεκτροσόκ» στην Αθήνα από Βρυξέλλες Αποκήρυξαν το τελεσίγραφο του Καΐρου – Στηρίζουν Τρίπολη & Άγκυρα .

Συμφωνεί η Αθήνα με τις συγκεκριμένες δηλώσεις;

Σε δηλώσεις υπέρ της Άγκυρας και των τουρκόφιλων της Τρίπολης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απορρίπτει την πρωτοβουλία του Καΐρου για τη Λιβύη, αφού θεωρεί πως δεν υποστηρίζει αρκετά την κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Πίτερ Στάνο, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για τη χθεσινή διακήρυξη του Αλ-Σίσι, με την οποία συμφωνούν η Ρωσία, τα ΗΑΕ ενώ τοποθετήθηκαν θετικά και οι ΗΠΑ, δήλωσε: 

«Ζητήσαμε επανειλημμένα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτή είναι μια μόνιμη θέση .Υπάρχει μόνο πολιτική λύση που δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις.

Όσον αφορά την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, μπορώ να δηλώσω τα εξής: κάθε πρωτοβουλία, η οποία αντιστοιχεί στην διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη, είναι ένα θετικό, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική στην λύση που περιλαμβάνει όλα τα μέρη που επιτεύχθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου και επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗE».

Η αιγυπτιακή πρόταση υποστηρίζει την απόσυρση των μισθοφόρων και τον αφοπλισμό των ένοπλων πολιτοφυλακών στη Λιβύη και την ίση εκπροσώπηση όλων των περιοχών της Λιβύης στο προεδρικό συμβούλιο που τώρα βρίσκεται υπό την ομηρία της Τρίπολης. Επίσης καλεί σε ενοποίηση των κυβερνητικών θεσμών.

Ήδη τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει ως ισότιμο συνομιλητή τον Χ.Χαφτάρ και θέλει πάση θυσία την διατήρηση των τουρκόφιλων ως κυρίαρχο μέρος της κυβέρνησης, αφού κάποια μέλη της (Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) έχουν υπογράψει μαζί τους «συμφέρουσες» πετρελαϊκές συμφωνίες.

Με λίγα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη και τον αφοπλισμό των Τούρκων και των Σύρων ισλαμιστών! 

Δηλαδή υιοθετεί την ίδια ακριβώς θέση που έχει η Τουρκία και η κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης, οι οποίες επίσης έχουν απορρίψει το σχέδιο του Καΐρου για πολιτική λύση, αφού θα χάσουν σημαντικό μέρος της επιρροής τους.

Άραγε η Αθήνα, η οποία αρχικά τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας του Καΐρου, συμφωνεί με τις συγκεκριμένες δηλώσεις; Ή όπως με τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ θα υποστηρίξει πως δεν μεταφράστηκαν σωστά;

Η πρωτοβουλία του Καϊρου είναι ότι πιο θετικό μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα, εκτός της ολοκληρωτικής επικράτησης του Χ.Χαφτάρ, καθώς εξασφαλίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης θα παραμείνει τουλάχιστον υπό τον έλεγχο του στρατάρχη, ενώ ακόμα και σε μία ενδεχόμενη ενοποίηση των θεσμών τα τουρκικά στρατεύματα θα αποσυρθούν.

Μετά τον Νίκο Δένδια, ο οποίος δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να ανοίξει πρεσβεία στην Τρίπολη, μια δήλωση που έγινε την ώρα που οι τουρκόφιλοι ισλαμιστές της Τρίπολης προέλαυναν και λεηλατούσαν τις πόλεις από τις οποίες είχε αποσυρθεί ο LNΑ, έρχεται αυτό το νέο σοκ με την ελληνική κυβέρνηση να τάσσεται σιωπηρά ως μέλος της ΕΕ,  με το πλευρό της Τουρκίας στη Λιβύη και την παγίωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, αρκούμενη πλέον μόνο να στέλνει… επιστολές.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Άρης Δημητρακόπουλος

πηγή:pronews.gr/happenednow.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.