Tο 23,6% των τσιγάρων που διακινούνται στην Ελλάδα είναι λαθραία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε, που το 2018 κόστισε στο ελληνικό κράτος 690 εκατ. ευρώ σε διαφυγόντα έσοδα
. Οι έρευνες της αστυνομίας αποκαλύπτουν ένα πανελλαδικό δίκτυο που ελέγχει εργοστάσια, αποθήκες και ανθρώπους.Χρόνος ανάγνωσης: 6′
Αποθήκη λαθρεμπόρων στη Ριτσώνα Βοιωτίας. ΚείμενοΓιάννης Σουλιώτης
Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, στη Δίωξη Ναρκωτικών έφτασε η πληροφορία ότι ένας 50χρονος ομογενής από το Καζακστάν διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης. Μερικές μέρες αργότερα, μυστικοί αστυνομικοί τον εντόπισαν στην Καλλιθέα και μετά από συνεννόηση με τους επικεφαλής τους, τον έθεσαν υπό επιτήρηση. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο ύποπτος πήγε στο Κάστρο Βοιωτίας και μέχρι το ξημέρωμα έμεινε να φυλάει μια μεγάλη βιομηχανική αποθήκη με άγνωστο περιεχόμενο.
Μέσα στην αποθήκη του Κάστρου Βοιωτίας.
Τέσσερις μήνες νωρίτερα, στο τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης είχε φτάσει η πληροφορία ότι σε μια μάντρα λίγο έξω από τα Χανιά βρίσκονταν παρκαρισμένες τέσσερις νταλίκες με πλαστές βουλγαρικές και ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Αστυνομικοί είχαν ελέγξει τα φορτηγά και διαπίστωσαν ότι μετέφεραν ταινιόδρομους, όμοιους με εκείνους που είχαν παλαιότερα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφόρτωση των τσιγάρων από λαθρεμπορικά πλοία σε νταλίκες στη Νότια Κρήτη. Αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των φορτηγών σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού.
Τους μήνες που ακολούθησαν, οι δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους έρευνες διασταυρώθηκαν και έφεραν στο φως δίκτυο με οκτώ εργοστάσια παρασκευής λαθραίων τσιγάρων. Αρχές Αυγούστου δέκα άτομα συνελήφθησαν, ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα σε βάρος άλλων πέντε σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος, που υπεβλήθη στις δικαστικές αρχές. Οι διωκόμενοι είναι κυρίως καπνεργάτες, φύλακες και οδηγοί φορτηγών. Το κύκλωμα ήταν έτσι δομημένο ώστε οι εγκέφαλοι να παραμείνουν αόρατοι.
[Ελληνική Αστυνομία]
Αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς μυστικών ερευνών που ξεκίνησαν την περίοδο 2016-2017 από τη Θεσσαλονίκη και έχουν αναδείξει την Ελλάδα ως τον «παράδεισο» του λαθραίου τσιγάρου στην Ευρώπη. Στην τελευταία έκθεση της KPMG για το λαθρεμπόριο καπνού (γίνεται για λογαριασμό της εταιρείας Philip Morris International) επισημαίνεται ότι τα χαμένα έσοδα από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα ανήλθαν το 2018 σε 690 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι το 23,6% των τσιγάρων που διακινούνται στην Ελλάδα είναι λαθραία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στις αποθήκες
Η παρακολούθηση του 50χρονου ομογενή από τη Δίωξη Ναρκωτικών συνεχίστηκε. Το βράδυ της 19ης Ιουλίου, δέκα ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, μυστικοί αστυνομικοί τον είδαν να πηγαίνει στην Ελευσίνα, σε αποθήκη παρόμοια με εκείνη που είχε επισκεφθεί στο Κάστρο Βοιωτίας. «Έμεινε στο σημείο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες παρέχοντας μέτρα επιτήρησης και ασφάλειας στην αποθήκη» κατέθεσε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που μετείχε στην έρευνα. Χρέη τσιλιαδόρου εκτελούσε κι ένας ακόμα ύποπτος, ομογενής και αυτός από το Καζακστάν, 42 ετών. Στη διάρκεια της νύχτας αστυνομικοί τον είδαν να επιτηρεί μια τρίτη αποθήκη, αυτή τη φορά στην Αταλάντη Φθιώτιδας.
Την 31η Ιουλίου και ενώ είχαν αντιληφθεί ότι δεν είχαν να κάνουν με εμπόρους ναρκωτικών αλλά με κύκλωμα που παρασκεύαζε λαθραία τσιγάρα, οι μυστικοί αστυνομικοί αποφάσισαν να επέμβουν. «Τα οχήματα κινήθηκαν προς Αττική και λάβαμε εντολή από τον επικεφαλής αξιωματικό να τα σταματήσουμε με ασφάλεια και να ελέγξουμε τους επιβάτες τους. Καταλληλότερο σημείο γι’ αυτό ήταν ο σταθμός διοδίων Αφιδνών» κατέθεσε στέλεχος της Δίωξης, που συμμετείχε στο μπλόκο. Εκτός από τους δύο νυχτοφύλακες, συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. ακόμα οκτώ Έλληνες καπνεργάτες, οι περισσότεροι ομογενείς από το Καζακστάν και τη Γεωργία. Για τους περισσότερους ήταν η πρώτη μέρα στη δουλειά.
Στις αποθήκες στο Κάστρο, την Ελευσίνα και την Αταλάντη βρέθηκαν κρυμμένοι 128 τόνοι κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού, μηχανές επεξεργασίας του χύμα καπνού, όπως αλεστήρες, φούρνοι αποξήρανσης και κοπτικά μηχανήματα. Στον περίβολο των εγκαταστάσεων υπήρχαν νταλίκες, ανυψωτικά μηχανήματα και κούτες με πακέτα τσιγάρων έτοιμα για εξαγωγή. Τα περισσότερα ήταν απομιμήσεις γνωστών εταιρειών, ενώ κάποια άλλα έφεραν άγνωστα εμπορικά σήματα.
Η τσιγαρομηχανή στην αποθήκη του Κάστρου Βοιωτίας.
Οι τρεις μηχανές παρασκευής και τυποποίησης τσιγάρων που εντοπίστηκαν ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν ποτέ κατασχεθεί στη χώρα. Πιθανολογείται ότι είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα από καπνεργοστάσιο της Ανατολικής Ευρώπης και είχαν τη δυνατότητα να παράγουν χιλιάδες πακέτα το λεπτό. Για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων το κύκλωμα είχε χρησιμοποιήσει ανύπαρκτα πρόσωπα και εταιρείες-σφραγίδες σε Αθήνα και Πειραιά. Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε «πολύ μεγάλη» από τους ανθρώπους της αγοράς, ενώ σε συνεντευξη Τύπου ο διοικητής της Ασφαλείας Πέτρος Τζεφέρης δήλωσε πως οι διαφυγόντες δασμοί από τον κατεργασμένο καπνό και τα παρασκευασμένα τσιγάρα «ξεπερνούσαν τα 5,5 εκατ. ευρώ».
Μέσα στην αποθήκη του Κάστρου Βοιωτίας.Δύο παράλληλες έρευνες διασταυρώνονται
Στο μεταξύ, από την άνοιξη και μέχρι λίγες ημέρες πριν από την επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών, σε εξέλιξη βρισκόταν η παράλληλη έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης σε συνεργασία με το Λιμενικό. Αστυνομικοί και λιμενικοί είχαν προβεί σε άρσεις απορρήτου στα τηλέφωνα υπόπτων και είχαν παρακολουθήσει το ταξίδι των τεσσάρων φορτηγών με τις πλαστές πινακίδες από τη μάντρα στα Χανιά μέχρι την Ελευσίνα. Επιπλέον, είχαν καταφέρει να χαρτογραφήσουν και να θέσουν υπό επιτήρηση έξι αποθήκες σε Αττική και Βοιωτία. Μία από αυτές ήταν το παράνομο καπνεργοστάσιο στην Ελευσίνα που είχε στο στόχαστρό της και η Δίωξη Ναρκωτικών.
Κάποιοι λένε ότι οι αστυνομικοί από «τα Ναρκωτικά» της Αττικής επέλεξαν να επιταχύνουν τις συλλήψεις των υπόπτων, καθώς κάποιο βράδυ στη διάρκεια της μυστικής έρευνας διαπίστωσαν ότι τη μία από τις αποθήκες παρακολουθούσαν και οι συνάδελφοί τους από την Κρήτη. «Ο πιο γρήγορος παίρνει (σ.σ.: με κατάσχεση) τα περισσότερα» λέει ένα παλιό ρητό που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της ΓΑΔΑ.
Μετά τις πρώτες συλλήψεις, όσοι μπαινόβγαιναν στους χώρους που επιτηρούνταν από τους αστυνομικούς της Κρήτης και το Λιμενικό εξαφανίστηκαν, καθώς κατάλαβαν ότι βρίσκονταν στο στόχαστρο των αρχών. «Ο χρόνος που ακολούθησε κατέδειξε ελάχιστη κινητικότητα εκ μέρους της οργάνωσης» αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του inside story.
Από την αποθήκη στη Ριτσώνα Βοιωτίας. [Ελληνική Αστυνομία]Την 20ή Αυγούστου η έρευνα διεκόπη και έγινε έλεγχος στην αποθήκη στη ριτσωνα Βοιωτίας και τους υπόλοιπους βοηθητικούς χώρους. Τη στιγμή της εφόδου, στο εσωτερικό δεν υπήρχε κανείς. Βρέθηκαν όμως πρώτες ύλες –πλην καπνού– για την παρασκευή των λαθραίων τσιγάρων. Κατασχέθηκαν 30 εκατομμύρια κενά πακέτα με διάφορα εμπορικά σήματα και τις προειδοποιήσεις για την υγεία στα αγγλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά. Υπήρχαν ακόμα εκατομμύρια φιλτράκια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσιγάρων, ρολά με τσιγαρόχαρτο, ζελατίνη περιτυλίγματος και χαρτοκιβώτια αποθήκευσης. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, τα κατασχεθέντα υλικά έφταναν για την παρασκευή 600 εκατομμυρίων τσιγάρων. Οι διαφυγόντες δασμοί σε βάρος του δημοσίου υπολογίστηκε ότι ξεπερνούσαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.Η σύνδεση με το 2017
Στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν ότι οι αποθήκες ανήκαν στο ίδιο δίκτυο λαθρεμπόρων, πουτο 2017 είχε υπό τον έλεγχο του τα καπνεργοστασια που είχαν βρεθεί σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μαγούλα και Ωρωπό. Εκείνη η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί όταν η ιταλική αστυνομία είχε ενημερώσει την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ότι ένας Ιταλός, με ψευδώνυμο «Franco», σεσημασμένος για λαθρεμπόριο τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών, έκανε συχνά ταξίδια για «δουλειές» στην Ελλάδα. Εκτός από τις αποθήκες, είχαν τότε βρεθεί τέσσερις εταιρείες εισαγωγών-εξαγωγών με έδρα το Πετρίτσι της Βουλγαρίας και στόλο από 50 φορτηγά που έκαναν τη διανομή των τσιγάρων στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη.
Με τον πόλεμο συμφερόντων μεταξύ λαθρεμπόρων τσιγάρου συνδέει η ΕΛ.ΑΣ. την έκρηξη βόμβας στο σπίτι ενός 71χρονου ομογενή από το Καζακστάν, τον Ιανουάριο του 2017 στα Άνω Λιόσια, όπως και την απαγωγή ενός 51χρονου επιχειρηματία στα τέλη του 2018 στον Πειραιά.
Στην πρόσφατη έκθεσή της η εταιρεία KPMG υπολόγισε σε 3,9 δισ. τα παράνομα τσιγάρα που το 2018 διακινήθηκαν στην Ελλάδα. Από αυτά το 1,5 δισ. ήταν παραποιημένα, δηλαδή αντίγραφα γνωστών εταιρειών, όπως π.χ. Marlboro.
Οι δέκα συλληφθέντες στην επιχείρηση του καλοκαιριού βρίσκονται σήμερα προφυλακισμένοι, ενώ τα στελέχη των διωκτικών αρχών απαντώντας στις ερωτήσεις του inside story δήλωσαν ότι «η υπόθεση συνεχίζει να ερευνάται». Απολογούμενοι εξάλλου στον ανακριτή οι συλληφθέντες είχαν κατονομάσει έναν Έλληνα και έναν Βούλγαρο ως τα άτομα που τους είχαν στρατολογήσει στην οργάνωση. «Πριν λίγους μήνες, μέσω κοινής μας φίλης, γνώρισα έναν Κρητικό που ονομαζόταν “Γιαννιός”. Μου έλεγε ότι είναι εμπορικός αντιπρόσωπος και ότι έχει αποθήκες και εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα. Εγώ είχα ανάγκη από δουλειά και το γνώριζε. Είχαμε μιλήσει κάποιες μέρες πριν μας συλλάβουν, όταν μου είπε ότι χρειαζόταν εργάτες για μεροκάματο και μου πρότεινε να πάω» λέει στο υπόμνημά του ο ένας από τους συλληφθέντες. «Κάποια στιγμή στην Αταλάντη σταματήσαμε σε χώρο αποθήκης εργοστασίου. Μπήκαμε μέσα και προχωρήσαμε στον στεγασμένο χώρο. Εκεί ο Γιαννιός μου έδειξε τις μηχανές και εξήγησε τη λειτουργία τους. Θα κόβαμε φύλλα από καπνό. Αυτό θα κάναμε».
insidestory.gr