Εθνικός κατάλογος με ασφαλείς χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα καθορίζει τον εθνικό κατάλογο με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο .

Την ΚΥΑ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συνυπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Ασφαλείς χαρακτηρίζονται δώδεκα χωρες προέλευσης: η Γκάνα, η Σενεγάλη, το Τόγκο, η Γκάμπια, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, η Αλβανία, η Γεωργία, η Ουκρανία, η Ινδία και η Αρμενία.

Σύμφωνα με το άρθρο 87 του νέου νόμου 4636/2019 για το άσυλο, μια χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής για τον αιτούντα μόνο εφόσον αποδειχθεί μετά την εξέταση της αίτησης ότι ο αιτών «δεν επικαλείται σοβαρούς λόγους για να θεωρηθεί ότι η χώρα δεν είναι ασφαλής χώρα καταγωγής για τον ίδιο».

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η αίτηση ασύλου ατόμου που προέρχεται από ασφαλή χώρα καταγωγής εξετάζεται με ταχύρρυθμη διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα τη σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης του αιτήματος

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.