Δίπλωμα οδήγησης _ Προσωρινή άδεια μετά την εξέτασή…

Με το δίπλωμα οδήγησης θα μπορούν να φεύγουν από το χώρο εξέτασης, όσοι υποψήφιοι οδηγοί περνούν επιτυχώς τις θεωρητικές και πρακτικές δοκιμασίες καθώς δε θα χρειάζεται πλέον να αναμένουν την έκδοση του επίσημου εντύπου.

diploma_odigisis2-1

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, το υπουργείο Μεταφορών θεσμοθετεί την προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία θα καλύπτει τους νέους οδηγούς από την επόμενη μέρα της επιτυχίας τους στις εξετάσεις και έως την έκδοση της κανονικής άδειας οδήγησης από τις υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών και αναμένεται να εφαρμοστεί σε περίπου ένα μήνα.

Με την άδεια αυτή ο δικαιούχος θα μπορεί να οδηγεί κανονικά από την επόμενη ημέρα της επιτυχούς εξέτασής του, ακριβώς όπως θα έκανε εάν είχε στην κατοχή του το επίσημο δίπλωμα, αλλά μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και μέχρι να εκδοθεί η κανονική άδεια. Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα μετακίνησης με την προσωρινή άδεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία επιτυχίας στις εξετάσεις. «Νομοσχέδιο σκούπα» για τις οδικές μεταφορές

Όπως αναφέρει το Έθνος, η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται, στο νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων, το οποίο αν και επελέγη να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (13/12), αποδεικνύεται τελικώς «νομοσχέδιο – σκούπα» για μια σειρά θεμάτων του υπουργείου που σχετίζονται κυρίως με τις οδικές μεταφορές.

Μεταξύ των θεμάτων, τα οποία ρυθμίζει είναι και η απόκτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης, η οποία πλην των επιτυχόντων στις δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς, αφορά και κάθε άλλη περίπτωση έκδοσης ή ανανέωσης διπλώματος και συγκεκριμένα:

• Την αρχική άδεια οδήγησης.

• Την επέκταση της άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία, ενώ εφόσον έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας τα απαραίτητα δικαιολογητικά καλύπτει και:

• Την ανανέωση της άδειας οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της.

• Την έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής

• Την προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους.

• Τη μεταβολή στοιχείων της ελληνικής άδειας οδήγησης.

• Τον περιορισμό των κατηγοριών της ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Προσωρινό δίπλωμα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

Όπως επισημαίνεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών ύστερα από την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης των δικαιούχων και κατόπιν της ταυτοποίησής τους στην οικεία πλατφόρμα. Η προσωρινή άδεια θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή κατόπιν αντιστοίχισης των στοιχείων του δικαιούχου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

Πιθανότατα, πάντως, τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της προσωρινής άδειας να υπάρχει η σύσταση στους δικαιούχους να την εκτυπώνουν από τον υπολογιστή τους προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι της τροχαίας και να προλαμβάνεται η ταλαιπωρία του οδηγού. Σε επόμενη φάση, ο νέος οδηγός και κάθε άλλος δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται με τον κωδικό του στο σύστημα και να την επιδεικνύει ακόμα και μέσω του κινητού του στο αρμόδιο όργανο σε περίπτωση ελέγχου. Μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, πάντως, τις προσωρινές άδειες θα εκτυπώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μεταφορών, θα χορηγούνται άπαξ και δε θα αντικαθίστανται σε περίπτωση απώλειας, όπως ξεκαθαρίζεται στη ρύθμιση.

Πηγή: www.lifo.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.