Αστυνομικοί, οι αναλώσιμοι ‘‘ήρωες’’ που τους έχουν γράψει στα… sms _ Κείμενο αστυνομικού…

Διαβάστε το κείμενο που έστειλε αστυνομικός στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του bloko,gr

Οι αστυνομικοί είναι τα αγαπημένα παιδιά του συστήματος.

Ιστορικά, μπορεί να μην έχουν κάνει πραξικοπήματα και χούντες – αυτό ήταν  ‘’προνόμιο’’ των στρατιωτικών – αποδείχτηκαν όμως ιδιαίτεροι ικανοί στη διαχείριση της επιβολής τους.

Κανένας δεν θυμάται τους υπουργούς  άμυνας του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, όλοι όμως έχουν ακούσει για το Μανιαδάκη και το Λαδά. Αστυνομικοί αναλάμβαναν τις ειδικές περιποιήσεις με το ρετσινόλαδο  ή με τη φάλαγγα στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας.

Αλλά και στις ομαλότερες περιόδους, αστυνομικοί ήταν αυτοί που με φιλότιμο και αυτοθυσία, αναλάμβαναν να διαιωνίσουν με την καταστολή, την αδιατάραχτη κυριαρχία της άρχουσας τάξης.

Είναι αυτή η… ‘‘παροχή των υπηρεσιών’’, η αφοσίωσή τους στο σύστημα, που τους έκανε διαχρονικά τα αγαπημένα παιδιά της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεων που υπηρετούν τις στρατηγικές της. Το σύστημα πάντοτε φρόντιζε να τους κρατά κοντά του, να τους κάνει να αισθάνονται ότι ‘‘μετέχουν της εξουσίας’’.

Δεν χρειάζονταν πολλά για να το πετυχαίνει. Αρκούσε ένα κομμάτι ψωμί και η ιδεολογική επένδυση. Το ψωμί, πολλές φορές, δεν ήταν εξασφαλισμένο για λαϊκές μάζες.

Εξάλλου, το σύστημα έδινε και ψίχουλα από παντεσπάνι ή έκλεινε το μάτι στους πιο θρασείς που άρπαζαν κάποιο κομμάτι. Η ιδεολογική επένδυση ήταν πιο εύκολη για ένα σύστημα που κατέχει τα μέσα ιδεολογικής επιβολής για όλη την κοινωνία. Έθνος, πατρίδα, θρησκεία, κοινωνική ειρήνη, νόμος και τάξη, εθνική ομοψυχία.

Οι αστυνομικοί λοιπόν, εξασφαλίζοντας ένα κομμάτι ψωμί και επειδή ‘‘αυτοί είναι το κράτος’’, φρόντιζαν να ανταποκριθούν απόλυτα στο ρόλο τους.

Δεν διέκριναν ότι, όταν κέρδιζαν κάτι περισσότερο από το ψωμί τους, ήταν αποτέλεσμα των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος και ότι αυτό είχε θετικές συνέπειες και στη δική τους ζωή. Οι αστυνομικοί ‘‘είναι το κράτος’’ και την όποια κατάκτηση τη θεωρούσαν παροχή των κυβερνήσεων στους ίδιους,  στα παιδιά του συστήματος.

Ούτε βέβαια, τα τελευταία χρόνια με την κρίση, που η εργατική τάξη είδε τα δικαιώματά της να συρρικνώνονται, οι αστυνομικοί άλλαξαν θέσεις και στάση ζωής. Όταν οι κυβερνήσεις πετσόκοβαν τους μισθούς τους και λεηλατούσαν τα δικαιώματά τους, οι αστυνομικοί ‘‘είναι το κράτος’’ και δέχονταν ότι όταν οι κυβερνήσεις σώσουν την πατρίδα, την οικονομία, θα σωθούν μαζί και οι ίδιοι. Γι’ αυτούς, η βίαιη αρπαγή της λαϊκής περιουσίας από την άρχουσα τάξη, είναι το δίκιο του συστήματος που υποχρεούνται να διαφυλάξουν.

Αν κάποιες στιγμές προσπαθούσαν να σκεφτούν ελεύθερα, το σύστημα έρχονταν να τους τονίσει ότι του χρωστάνε χάρη για το ψωμί που τρώνε και ότι είναι οι ‘‘σωτήρες του κράτους’’.

Τον τελευταίο μήνα, οι αστυνομικοί ένιωσαν όχι μόνον ότι είναι το κράτος, αλλά το ελληνικό έθνος στη διαχρονία του, από την εποχή των Περσικών Πολέμων μέχρι σήμερα. Ήρωες οι αστυνομικοί για την κυβέρνηση και το σύστημα, φύλαξαν τις ‘‘Θερμοπύλες’’ του Έβρου και απέτρεψαν την …κατάληψη της Ελλάδας και της πολιτισμένης Ευρώπης από τους Ασιάτες. Ότι απέναντί τους είχαν τους κολασμένους της γης και όχι τον Ξέρξη, δεν αξιολογείται στην εποχή των ασύμμετρων απειλών και του υβριδικού πολέμου. 

Το ίδιο ηρωικοί οι αστυνομικοί ρίχνονται στη μάχη κατά του αόρατου εχθρού, του κορονοϊού. Χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς κατάλληλες υποδομές και μέσα, που να διασφαλίζουν την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους. Είναι οι ήρωες, το αναγνωρίζει η κυβέρνηση, που ανήγγειλε ότι θα ανταμείψει και υλικά τον ηρωισμό τους.

Η υλική ανταμοιβή θα είναι η συμβολική απόδειξη της αξίας τους για το κράτος και το σύστημα.

Τώρα,  την ώρα της υλικής ανταμοιβής, η κυβέρνηση, το σύστημα, παρέλειψε τους αστυνομικούς. Όμως, σημασία γι’ αυτούς έχει ότι εξακολουθούν και είναι το κράτος, ότι εξακολουθούν να είναι ήρωες. Μπορεί να μην έχουν ανταμοιβή με  υλικό αντίκρισμα, έχουν όμως με ηθικό. Ένα sms από τον υπουργό τους, τον ‘‘αρχιαστυνόμο πασών των κυβερνήσεων’’ αναγνωρίζει την αυτοθυσία τους. Θα το δείχνουν περήφανοι στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους!

Υ.Γ. Το ότι βρίσκονται κάποιοι μεταξύ τους που διαμαρτύρονται, πως η κυβέρνηση τους θεωρεί ‘‘αναλώσιμους ήρωες’’ και τους ‘‘έχει γραμμένους στα…. sms της’’, δεν τους προβληματίζει.

Πρόκειται για ελάχιστους, ένα ασήμαντο μικρό ρήγμα για το σύστημα σήμερα. Φιλοδοξία μας να το κρατήσουμε ανοιχτό για το αύριο.

Ένας αστυνομικός (ανώνυμος… δεν δικαιούται να ομιλεί, δεν είναι συνδικαλιστής….)

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο

Bloko.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.