Άνδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, Τζαντάρµα (Jandarma), βρίσκονται στην «πρώτη γραµµή» στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, μεταμφιεσμένοι μετανάστες;…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Περίπολος αποκάλυψε τη δράση Τούρκου αστυνομικού στον φράκτη

Δίχτυ ασφαλείας κατά µήκος του ποταµού Εβρου απλώνουν ΕΥΠΑντιτροµοκρατική και έµπειροι συνοριοφύλακες, οι οποίοι «χαρτογραφούν» την «αθέατη» δράση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και της τουρκικής µυστικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στο µέτωπο της διακίνησης προσφύγων και µεταναστών. Τα τελευταία 24ωρα οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλέξει οπτικοακουστικό υλικό το οποίο φανερώνει ότι οι άνδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, της περίφηµης Τζαντάρµα (Jandarma), βρίσκονται στην «πρώτη γραµµή» στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου συντονίζουν τη διακίνηση ανθρώπων προς το ελληνικό έδαφος.

Συνήθως φορούν σκούφους ή κασκόλ για να κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έχουν κάτω από τα ρούχα τους πιστόλι και υποδεικνύουν τα περάσµατα σε πρόσφυγες και µετανάστες. Πρόκειται για άνδρες που γνωρίζουν τα εδάφη, ξέρουν τα σηµεία όπου η στάθµη του ποταµού είναι χαµηλή και δίνουν ανάλογες εντολές. Σε κοντινή απόσταση από τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες βρίσκονται οχήµατα µε συµβατικές πινακίδες, συνήθως βανάκια, κάποια εκ των οποίων ανήκουν, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των Ελλήνων αξιωµατούχων, στη ΜΙΤ.

Πηγές από τις ελληνικές «ειδικές υπηρεσίες» εκτιµούν ότι οι µυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας συντονίζουν τους άντρες της Στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι ακολούθως αναλαµβάνουν τη «βρώµικη δουλειά». Κατά τη διάρκεια επεισοδίων των τελευταίων 24ώρων, άνδρες που «χαρτογραφήθηκαν» ως µέλη της Τζαντάρµα, µε «υπερεξουσίες» στη δράση τους, εµφανίζονταν να δίνουν κόφτες σε µετανάστες για να ανοίγουν τρύπες στα συρµατοπλέγµατα. Με τον τρόπο αυτό εκµεταλλεύονταν τον πανικό που οι ίδιοι δηµιουργούσαν στον Εβρο, καθώς άλλοι συνάδελφοί τους είχαν αναλάβει τη ρίψη δακρυγόνων µε ειδικές συσκευές εκτόξευσης.

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», σε µία περίπτωση άνδρας της Τζαντάρµα, ο οποίος ήταν µεταµφιεσµένος σε µετανάστη, έγινε αντιληπτός από περίπολο της Ελληνικής Αστυνοµίας, ακριβώς πάνω στον φράχτη, περιτριγυρισµένος από µετανάστες που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα. Αφού φρόντισε να ανοίξει τρύπα, άρχισε να συντονίζει τη διακίνηση. Αστυνοµικοί τον αντιλήφθηκαν από τη µεταµφίεση.

Τον προσέγγισαν, είδαν το όπλο που είχε πάνω του και ύστερα από ολιγόλεπτη ένταση ο «µετανάστης» τράπηκε σε φυγή, αφού πρώτα ενηµέρωσε µε το κινητό του τηλέφωνο για την «απρόσµενη» εξέλιξη.

Η Αστυνοµία σε συνεργασία µε τον Στρατό έχει οργανώσει τρεις ζώνες ελέγχου στον Έβρο, προκειµένου εάν κάποιος καταφέρει να περάσει από την πρώτη γραµµή, να εντοπιστεί στη συνέχεια. Συναγερµός έχει σηµάνει υπό τον φόβο οργανωµένης «προώθησης» σε ελληνικό έδαφος ποινικών, που κρατούνταν µέχρι πρότινος σε τουρκικά κέντρα κράτησης για παραβατικούς µετανάστες, αλλά και τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τις εµπόλεµες ζώνες.

Στις τρεις ζώνες ελέγχου δίνεται έµφαση στον εντοπισµό τυχόν «µεταµφιεσµένων» µεταναστών, οι οποίοι θα µπορούσαν να είναι σε επαφή µε την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στον Εβρο βρίσκεται σε επιφυλακή, µε τρόπο «αθόρυβο», και η ΕΚΑΜ, σε περίπτωση που σηµειωθεί οποιοδήποτε ένοπλο περιστατικό. Η αυξηµένη παρουσία ανδρών της Τζαντάρµα στα χερσαία σύνορα έχει προκαλέσει ανησυχία στις ελληνικές Αρχές για το σενάριο της προβοκάτσιας.

Η τουρκική πλευρά απέδειξε ότι µπορεί να διαδώσει αποτελεσµατικά fake news (ψεύτικες ειδήσεις) για νεκρούς πρόσφυγες από ελληνικές επιθέσεις.

Οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις» έχουν απασχολήσει έντονα τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους υψηλά κονδύλια για τον σκοπό αυτό.

Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν εµφιλοχωρήσει στα social media, όπου διαδίδονται µε αστραπιαία ταχύτητα βίντεο που τα βλέπουν σε «real time» (πραγµατικό χρόνο) δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και µετανάστες.

Συνήθης τακτική είναι η διάδοση βίντεο που εµφανίζονται ως «φρέσκα» ενώ έχουν γυριστεί στο παρελθόν, όπως και οπτικού υλικού που έχει τραβηχτεί σε άλλες χώρες και παρουσιάζεται ως βίντεο από τον Εβρο.

1.000 δολάρια το άτομο

Στο µεταξύ, αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια της µαζικής µετακίνησης µεταναστών στα σύνορα υπήρχαν Τούρκοι «συντονιστές» που επιβίβαζαν δωρεάν σε οχήµατα κόσµο, την ώρα που όποιος Τούρκος επιβάτης επιχειρούσε να εισέλθει χωρίς εισιτήριο σε λεωφορείο αποβιβαζόταν µε συνοπτικές διαδικασίες.

Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι παράλληλα δεν παρατηρήθηκε εκµετάλλευση των απελπισµένων προσφύγων, καθώς χιλιάδες από αυτούς πλήρωσαν 80 τουρκικές λίρες για τη διαδροµή Κωνσταντινούπολη-Αδριανούπολη.

Επίσης, διακινητές µε πλαστικές βάρκες ζητούν ακόµα και 1.000 δολάρια για να περάσουν κόσµο από τον ποταµό, ενώ κάποιοι φέρονται να λήστεψαν πρόσφυγες και να τους εγκατέλειψαν στις όχθες του Εβρου. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν καταφέρει να «σφραγίσουν» τα χερσαία σύνορα.

Στα… συρτάρια, ωστόσο, υπάρχουν και απόρρητα σχέδια «εκτάκτου ανάγκης», σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο και επιχειρηθεί µαζική µετακίνηση πληθυσµού σε ελληνικό έδαφος.

Τα σχέδια αυτά, τα οποία όλοι εύχονται να µην εφαρµοστούν ποτέ, προβλέπουν την παράταξη δυνάµεων κατά µήκος του ποταµού και του φράχτη και αποτροπές µεταναστευτικών ροών ακόµα και µε µάχες σώµα µε σώµα.

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η εφαρµογή τακτικών διάλυσης πλήθους µέσω της παράλληλης «επιστράτευσης» των υδροφόρων οχηµάτων της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σηµαντικού αριθµού πυροσβεστικών οχηµάτων για ρίψεις νερού. Τέτοιου είδους εικόνες αποτροπών «µε κάθε κόστος» εκτιµάται ότι δεν θα υπάρξουν στον Εβρο, καθώς οι υπάρχουσες δυνάµεις ελέγχουν την κατάσταση. Αναµένεται, µάλιστα, ενίσχυση από τη Frontex στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα.

Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή θα στείλει 100 συνοριοφύλακες, έξι σκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος και 160 στελέχη της για την πρώτη υποδοχή των µεταναστών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.