Κοροναϊός _ Μετρα Προφύλαξης για το Αστυνομικό Προσωπικό.

ΘΕΜΑ: «Νέος Κοροναϊός 2019-nCoV – Μέτρα προφύλαξης του αστυνομικού προσωπικού».

 Κατόπιν πρόσφατων δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, αναφορικά με το νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV) που εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan, της επαρχίας Hubei, στην Κίνα αναφέρονται-γνωρίζονταιτα ακόλουθα:

Τι είναι ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV (2019 NovelCoronaVirus]:Είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών που δεν είχε αναγνωριστεί προηγουμένως ως παθογόνο για τον άνθρωπο.Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος από πολύ απλές όπως το κοινό κρυολόγημα έως βαριές και θανατηφόρες πνευμονίες. Στην οικογένεια των κοροναϊών ανήκουν και τα στελέχη που προκαλούν το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SevereAcuteRespiratorySyndrome, SARS) που οφείλεται στο στέλεχος SARS-CoV και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MiddleEastRespiratorySyndrome, MERS) το οποίο οφείλεται στο στέλεχος MERS-CoV.Η ακριβής προέλευση του ιού δεν έχει τεκμηριωθεί. Μία ανάλυση που έγινε στο γονιδίωμα του ιού βρήκε σημαντικές ομοιότητες με άλλους κοροναϊούς που ανευρίσκονται σε ζώα όπως φίδια και νυχτερίδες.

Τρόποι μετάδοσης του ιού:Πιστεύεται ότι η πρώτη μετάδοση του ιού σε άνθρωπο έγινε από κάποιο ζώο, χωρίς αυτό να μπορεί να αποδειχθεί. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει επιβεβαιωθεί από τις Κινεζικές αρχές, αλλά είναι αβέβαιο το πόσο εύκολα ή δύσκολα επιτυγχάνεται. Κύριοι τρόποι μετάδοσης θεωρούνται τα σταγονίδια που εκπέμπονται στον αέρα με το βήχα και το φτάρνισμα, η προσωπική επαφή με μολυσμένο άτομο (π.χ. άγγιγμα χεριών, φιλί κλπ) και η ψηλάφηση μολυσμένων αντικειμένων και επιφανειών (π.χ. πόμολα, διακόπτες κλπ).

Συμπτώματα που προκαλεί:Τα κρούσματα της λοίμωξης από το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού, εμφανίζουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, ξηρό βήχα, δύσπνοια, αναπνευστική

κοροναιος

 δυσχέρεια και εξάντληση του οργανισμού. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Γενικότερα η λοίμωξη παρουσιάζεται ως πνευμονία που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και σε σοβαρές περιπτώσεις στο θάνατο. Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών που προσβάλλονται εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία. Οι περισσότεροι από τους θανόντες ήταν άνω των 60 ετών ή είχαν σοβαρά συνοδά νοσήματα όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο.

Ποιοι ασθενείς  χρειάζονται διερεύνηση:Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (CDC] υποψήφιοι ασθενείς που χρήζουν διερεύνησης για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό της λοίμωξης από τον ιό 2019-nCoV είναι οι παρακάτω: Ασθενείς με πυρετό και συμπτώματα νόσου από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (βήχας, δύσπνοια] και ιστορικό ταξιδιού στην πόλη Wuhan, Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Ασθενείς με πυρετό και συμπτώματα νόσου από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (βήχας, δύσπνοια] και ιστορικό στενής επαφής με ασθενή που διερευνάταιγια λοίμωξη από τον ιό 2019-nCoV τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Ασθενείς με πυρετό ή συμπτώματα νόσου από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (βήχας, δύσπνοια] και ιστορικό στενής επαφής με ασθενή που έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι μολύνθηκε από τον ιό 2019-nCoV τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.Μέτρα προφύλαξης για τονέο Κοροναϊό 2019-nCoVΟ ακριβής τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι πλήρως εξακριβωμένος. Επίσης μέχρι στιγμής δεν έχει παρασκευαστεί εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού και δεν έχουν εκδοθεί ειδικά για τον ιό μέτρα προφύλαξης του αστυνομικού προσωπικού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Κατά συνέπεια συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις υτιόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα εξής: Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου (πυρετό, βήχα, δύσπνοια] και έχουν πρόσφατα (έως 14 ημέρες] ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Wuhan, Κίνα]. Συχνός αερισμός κλειστών χώρων. Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων και επιφανειών (πόμολων, διακοπτών, προσωπικών αντικειμένων κλπ], Συχνό και προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (τουλάχιστον για 20”] ή καθαρισμός των χεριών με αλκοολικό διάλυμα, ειδικά μετά από επαφή με ασθενείς ή μετά από είσοδο σε χώρο που βρίσκονται ασθενείς. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού συστήματος και πριν από την επαφή των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια για πρόληψη της διασποράς των μικροβίων. Κάλυψη του στόματος και της μύτης με ειδική ιατρική μάσκα, μαντήλι ή μανίκι κατά τη διάρκεια του βήχα και του πτερνίσματος. Το χρησιμοποιημένο μαντήλι και η μάσκα θα πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση τους. Άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δύσπνοια].

Θεραπεία:Δυστυχώς δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για τον ιό 2019-nCoV. Η θεραπεία που εφαρμόζεται σε μολυσμένους ασθενείς στοχεύει στην ενίσχυση του οργανισμού τους, την ενυδάτωση και την ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλεί η συγκεκριμένη λοίμωξη. Η Υπηρεσία μας είναι σε συνεχή επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για έκδοση τυχόν κατευθυντήριων οδηγιών μέτρων προφύλαξης για το αστυνομικό προσωπικό, τα οποία άμεσα θα διαβιβασθούν σε όλες τις Υπηρεσίες.Παρακαλούμε για την ενυπόγραφη ενημέρωση του προσωπικού των Υπηρεσιών σας.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΛΕΒΙΤΗΣ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο

kiath.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.