ΒΟΕΑ _ Το νέο μισθολόγιο τιμωρεί τα τέκνα Στρατιωτικών ,Αστυνομικών;

 

ΒΟΕΑ: Το νέο μισθολόγιο τιμωρεί τα τέκνα Στρατιωτικών-Άμεση λύση για καταβολή οφειλόμενου ποσού (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ερώτηση (848/21-10-20) στη Βουλή κατέθεσαν οι Βουλευτές Κεγκέρογλου Βασίλειος και Φραγγίδης Γεώργιος, προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας-Οικονομικών, με θέμα «Βοήθημα Οικονομικής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας για τα παιδιά των Μετόχων ή Μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ)»

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 της ΚΥΑ 2412/Φ.951/360/431347/1984 (ΦΕΚ Β’ 74/15-2-1984) των κ.κ. Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών με θέμα «Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας για τα παιδιά των μετόχων και Μερισματούχων του ΜΤΣ»,

Στα παιδιά των Μετόχων και Μερισματούχων του ΜΤΣ, το δικαιούμενο μέρισμα από το Ταμείο κατά τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις της περί ΜΤΣ Νομοθεσίας, καταβάλλεται βοήθημα επαγγελματικής ή οικογενειακής αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ). Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο με το γινόμενο των 60 αρτίων (1000/1000) μηνιαίων μερισμάτων του βαθμού που κατά τις κείμενες διατάξεις του Ταμείου δικαιούται μέρισμα ο μέτοχος ή μερισματούχος επί τόσα 25/25 όσα τα χρόνια ασφάλισης του παιδιού κατά το χρόνο της υποβολής της σχετικής αίτησης, ενώ το ποσό αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό των 60 μηνιαίων καταβαλλομένων μερισμάτων. (το ποσό αυτό συνδέεται άμεσα με τον μισθοδοτούμενο βαθμό και το χορηγούμενο επίδομα χρόνου υπηρεσίας των Μετόχων και Μερισματούχων).

Με το ν.4472/17 (ΦΕΚ Α’ 74) «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», οι μέτοχοι του ΜΤΣ, δηλαδή οι εν ενεργεία στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς, μισθοδοτούνται πλέον στη βάση νέου ειδικού μισθολογίου, το οποίο δεν προβλέπει μισθολογικό βαθμό, αλλά μισθολογικό κλιμάκιο, με αποτέλεσμα – ελλειπούσης σχετικής νομοθετικής/κανονιστικής ρύθμισης – να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του μερίσματος και κατά συνέπεια ο υπολογισμός του ύψους του δικαιούμενου ποσού του BOEA, με αποτέλεσμα τα τέκνα των μετόχων και μερισματούχων να λαμβάνουν έναντι και προκαταβολικώς μέρος αυτού, υπολογιζόμενο με το προηγούμενο μισθολόγιο.

Είναι πρόδηλη και κατάφορη η αδικία που γίνεται στους δικαιούχους και η πολιτεία, μέσω των αρμόδιων Υπουργών, οφείλει να επιλύσει άμεσα την υπόψη δυσλειτουργία, προκειμένου να τους αποδοθούν τα τυχόν οφειλόμενα ποσά, καθόσον θεωρούμε ότι τα υπόψη ποσά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της περιουσίας τους και η οποιαδήποτε, άνευ υπαιτιότητας των ιδίων των δικαιούχων, καθυστέρηση τους επιφέρει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη.

Δεδομένου ότι: Έχουν παρέλθει τρία (3) και πλέον έτη από την εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου, όπως προβλέπεται στο ν.4472/17, αλλά δεν έχει προωθηθεί καμία σχετική τροποποίηση για τη θεραπεία της προκύψασας δυσλειτουργίας, προκειμένου να δοθεί λύση και να χορηγηθεί άμεσα το υπολειπόμενο ποσό στα τέκνα των δικαιούχων.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση της υπόψη δυσλειτουργίας, προκειμένου να αποδοθούν στους δικαιούχους (Μετόχους ή Μερισματούχους του ΜΤΣ) τα τυχόν οφειλόμενα ποσά;

Το σχετικό έγγραφο:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Staratalogia.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.